Vážení a milí,

"Soudruhu kapitáne, během mé služby se v roce 2021 nic zvláštního nestalo."

Spousta drobných událostí, z větší části očekávaných: klienti, online/offline přednášky/rodina...

Článek až větší práce se týká Soukromých válek mezi blízkými lidmi. S blízkými lidmi je na kordy dobře třetina populace a bohužel obecně lidé nevědí, že s blízkými lidmi se musejí války vést jiným způsobem, než jak je vedou s cizími lidmi. Většinou se skončí u povrchního moralizování, že máme mít mezi sebou dobré vztahy, ale už nikdo neříká, co dělat, když je nemáme. Tento článek je můj rest, který už řadu let nosím v hlavě, tak jsem rád, že jsem to konečně zkompletoval.

Z přednášek stojí za zmínku o bruxismu . Ta vznikla ad hoc a měla docela ohlas. Je o tom, jak se můžete zbavit skřípání zubů v noci. To je právě bruxismus. Ještě Presentace v pdf.

Hodně dobrých ohlasů jsem dostal na tento článek o vzdělávání v blahobytu ve sborníku o vzdělání, což jsem nečekal. Ale většinou je to tak, že čemu dám nejvíce práce velký ohlas nemá, ale tyto věci, které vznikají vcelku mimoběžně, se záhadně ujmou.

Nicméně zplodil jsem článek, který co do čtenosti asi už nikdy netrhnu - asi půl miliónu čtenářů, tzn. každý dvacátý člověk této republiky se na něj alespoň kouknul. To už se mi v životě asi podruhé nepodaří. Zkuste si tipnout, o čem byl. Ano, nebyl o sexu, ani vztazích. Byl o umírání. Umírání je děsivé při pohledu z dálky, je děsivé svou nevratností a konečností, ale je psychologickým paradoxem, že samotný proces není prožitkově nepříjemný. Pravdou je, že přirozená smrt připomíná usnutí - proto české slovo zesnul.

Tato nesmírná čtenost nám však říká, že lidé dnes opravdu nemají ke smrti zdravý postoj a koronavirové branné cvičení je z větší části z tohoto důvodu. Za nesmyslná opatření utrácíme miliardy, ale zapomínáme, že většina z nás neumře na Covid, ale na úplně obyčejné stáří v různých LDN a hospicích. Ty se za ty rozkradené miliardy nezvelebují. Zlikvidujeme hospodářství na nesmyslné očkování a pak budeme umírat jako psi v naprosto zastaralých zařízeních bez personálu. Inu, jak si kdo za Covidu ustele, tak si za pár let na LDNku lehne. Já tipuji u sebe tak max do 20 let.

Osobně za velmi povedený článek považuji tento o evoluci rodiny. Mimo jiné v něm zmiňuji málo známý fakt, že dříve, tzn. tak před 500 000 lety, zřejmě byla puberta o pár let dříve - tam, kde je dnes školní zralost. Nasvědčují tomu například křivky přežití a jiné důvody. Teprve pak se sexuální puberta, tedy sexuální zrání, odškublo od tohoto překotného zrání okolo 6. roku a vznikla jako by druhá puberta - takový typicky lidský jev.

V létě o prázdninách jsem konečně dokončil rozdělané kostelní varhany v Netolicích. Hrajou hezky, skoro se ani nedá poznat, že to nejsou skutečné píšťalové varhany. Ale bohužel varhany není to, co trápí katolickou církev v Jižních Čechách.

O prázdninách byl u nás na návštěvě syn rodinných známých, který se učí morseovku, tak jsem napsal skript, pomocí kterého se ho můžete naučit tzv. Kochovo metodou, díky které se naučíte přijímat a vysílat morseovku v plné rychlosti. Chce to, ale pár měsíců každodenního tréninku a musím se přiznat, že po prázdninách jsem "poněkud" polevil.

Děti stále se nějak sunou skrze školy. Je to docela zážitek pozorovat dnešní školství. Snažím se ho doplňovat řemeslnými dovednostmi. Něco jsem dal na web. Například si ušily za pomoci profesionální švadleny tyto slušivé černé pláště, protože jsou/byly zblblé do Harryho Pottera.

Tento rok je pod znamením: "Jedno dítě máme už v pubertě a druhé ještě." Třetí je naštěstí už mentálně dospělé. Každopádně ty dvě vydají za čtyři. V rámci pubertování syn začal chodit na šermířský kroužek a že prý chce kroužkovou zbroj. Tak jsme koupili 8mm podložky a skoro do tábora to leželo nakouslé pod stolem. Tři dny před odjezdem se ho ptám: "Co s tou zbrojí?" "Já nevím." Pak jsme asi tři dny v kuse dělali z tisíce ocelových podložek tři malé obdélníčky. Teď na podzim jsme to ještě rozšířili a dnes je z toho hezký křižácký kříž.

Moje vydávání zvuků na trumpetu trochu pokročilo, ale jde to pomalu. Na webu je pár nových not a nahrávek. Za zmínku stojí mše z listopadu, kde se blýskla naše kapela. Tak jsem na ně hrdý, protože s tím cvičení bylo hodně práce a přeci jenom všichni to berou ze svého volného času.

Z cizích článků mě zaujal tento z pera prof. Kellera na téma multikulturalismus. Díky němu jsem trochu pochopil, jak uvažuje moderní levice a liberální směry.

Kniha o dysthymii je sice už v nakladatelství, ale ještě nevyšla.

Včera jsem byl na demonstraci proti povinnému očkování. Trochu jsem si zatroubil na trumpetu a při tom jsem vzpomínal na časy na policejní škole, kdy jsem učil kluky pracovat s davem, a pak jsem si následně vzpomněl i na Karla Čapka, jak v Bílé nemoci popisuje davy rozdivočelé ideologií. Jestli v následujících rocích bude něco důležité, tak je to potřeba udržet si zdravý odstup od ideologií. Válka už je moc daleko. Mít ideologii je lidská potřeba, která se tyto roky probouzí a lidé zjišťují, že je jim příjemné být stoupencem nějaké zastřešující myšlenky. Jako za Čapka - žádná ideologie ale nebude moc rozumná, protože její stoupenci mají sklon se radikalizovat - a je jedno na jakém křídle - pro či proti očkování, pro či proti uprchlíkům, pro či proti konzervativismus či multikulturalismus. Svět se radikalizuje. Každý z nás nakonec skončí v nějakém táboře - tomu se nedá vyhnout - ale idee je třeba držet v rozumných mezích, aby se to nezvrhlo v masakr podobný 2. sv. válce.

Z loňského roku mohu opět potvrdit, že já stárnu a jen má žena trvá ve své kvalitě a stále zvelebuje žáky na v ZŠ v Újezdě nad Lesy.

Mějte se hezky v novém roce
 

Váš

Jeroným Klimeš
http://www.klimes.us

PS. Samozřejmě, pokud chcete být úplně vyřazeni z tohoto email seznamu, neváhejte, napište. :-)
Jen pro úplnost, zde snad jednou budou všechny články za rok 2021.