Vážení a milí,

je silvestr 31.12.2015 6:00 ráno. Konečně jsem dostal stránky do jakž takž funkčního stavu a nakopíroval všechny články a soubory za rok 2015 na weby. To je každoroční práce o vánocích. Mohu se tedy na poslední chvíli vrhnout do psaní výroční zprávy za rok 2015.

Jak vidíte podle letošní PF2016 - tento rok končí dost zlověstně, bohužel...

Hlavní letošní událost se mě týkala jen z části. Manželka Míša odstátnicovala a dopsala diplomku o počítačové závislosti dětí. To pro mě znamenalo nejen víc času s dětmi, ale i návrat ke statistice. Musel jsem se naučit statistický programovací jazyk R, což mi dalo zabrat, ale myslím, že to stálo za to. Dětí s počítačovou závislostí je neuvěřitelně moc a digitální zařízení je plošně huntují. Navíc teď Míše její diplomku s úspěchem vykrádám... Viz tuto přednášku pro Celé Česko čte dětem.

Mezi další změny patřil nastup Erlana do školy a přestup Judity na sousední základku. Obé zdá se bez komplikací. Takže u nás žádné změny, ani tragédie, prostě jen chronické přetížení a vyhoření... Inu klasika. :-)

Z mediálních luhů a hájů

Kromě statistiky jsem se věnoval i hudbě, a to zejména proto, že se rozpadla původní kapela při kolodějském kostele, takže se dává dohromady nová. Debaty nemají konce...

Za celý rok jsem ještě nedokončil avizovanou knihu Vztahy, sex a křesťanství, ale už se to blíží... :-) Z loňska tedy zopakuji dvě ukázky: Jedna víc světská a jedna víc teologická. Tou teologickou je výklad desatera, tou druhou je spíš čistě psychologický popis, jak fungují partnerské vztahy.

Z psychologie byla nejzábavnější návštěva pana Šípa ve Všechnopárty. Je to opravdu milý pán - i v zákulisí. Byl jsem rád, když jsem mohl vysvětlit pár klíčových bodů svého přístupu při partnerském poradenství.
Zřejmě oceníte článek o krizi středního věku, nebo psychologický rozbor filmu Lars a jeho vážná známost, snad se to dá stáhnout na www.uloz.to.
Za velmi užitečný považuji tento návod pro rodiče před prvním dnem ve školce.

Z teologie považuji za nejlepší své pojednání o eucharistii a reakci na debatu okolo nesmrtelnosti duše, ale obojí je spíš odbornější.
Myslím, že se nedá dostatečně vynachválit francouzský teolog Claude Tresmontant - konec konců posuďte sami.
Z populární teologie je to povídání o skutečném významu vánoc a jaxi představuji Ježíška.

Jen okrajově zmíním archivy, kde přibývají nové úlovky bez jakéhokoli upozorňování:
archiv not
archivu všech nahrávek.

Mějte se hezky

Váš

Jeroným Klimeš
http://www.klimes.us
tel. 608221075

PS. Samozřejmě, pokud chcete být vyřazeni z tohoto email seznamu, neváhejte, napište. :-)
Jen pro úplnost, zde jsou všechny články za rok 2015.