Vážení a milí,

teď o Vánocích jsem byl v kostele a farář začal kázání tím, že je již otrávený z toho, jak jsou všichni tak nespokojený, jak neustále na všechno nadávají, a pak řekl větu, která mě oslovila: "Vždyť život není až tak špatný..." Samozřejmě není to žádná teologická bomba, ale byla to slova, která zarezonovala s mým nitrem a trochu mě i pobavila: Ano, život je špatný, ale musíme si po pravdě přiznat, že ne až tak. Prostě takový umírněný optimizmus v rámci všeobecného marazmu. :-)

V tomto smyslu je i letošní PF2015.

Jak jsem již naznačil, je to přístup, o který se už nějaký čas snažím. Doufat v lepší zítřky, i když situace vůbec není růžová. Církev valem vymírá, rodiny se hroutí, porodnost je 1,4, války o děti naopak narůstají a vlastní síly docházejí, o politice raději ani nemluvit... Z toho důvodu se brzdím v psaní kritických článků a spíš kladu důraz na ty konstruktivní.

Dokončuji teď knihu o partnerských vztazích a pastorální psychologii - prostě takové praktické návody, jak dát dohromady tyto dva paradoxně dost neslučitelné světy. Z toho vznikly i dvě ukázky: Jedna víc světská a jedna víc teologická. Tou teologickou je výklad desatera, tou druhou je spíš čistě psychologický popis, jak fungují partnerské vztahy.

Z mediálních luhů a hájů

Z psychologie stojí za řeč dva odbornější články:
Fáze vztahu - Lidé nerozumějí důvodům, proč se objevují různé krize vztahů, zda je to periodicky, např. po čtyřech letech, nebo zda to má jinou logiku.
Nevěra versus bigamie - Toto je doplněk ke staršímu článku o nevěře Mysl podváděného partnera, které by Vám v součinnosti měly trochu vnést jasno, proč se lidé ohledně nevěr chovají tak nelogicky.
Rasismus a identita jsou problém Náhradní rodinné péče od nepaměti. Bohužel rasismus patří mezi věci, které se od Sametové revoluce spíš zhoršily než zlepšily.

Z teologie kromě již zmíněného Desatera stojí za zmínku:
Autobiografie Sergeje Kourdakova o poměrech v dětských domovech v Rusku v 60. letech. Dobrá sonda do ruské duše. Jestliže takto zacházejí Rusové s vlastními dětmi, jak budou zacházet s námi - se svými vazaly? :-(
Pro přemýšlivé čtenáře tu je článek o tom, jak se dá nahlédnout Boží království z pohledu evoluční přírodovědy

Z komentářů máme několik nových rozhovorů vcelku na jedno téma - osud této civilizace: rozhovor pro časopis Dotyk nebo rozhovor pro Parlamentní listy. Do komentářů spadá i tento nápad, jak realizovat přímou demokracii.

Z hudby opět přibyla řada písniček. Pro muzikanty tu máme archiv not.
Muzikanti ale by si rozhodně neměli nechat ujít Úvod do tonální harmonie od Emila Hradeckého. Úžasná kniha!

V archivu všech nahrávek přibylo pár úlovků, ale většina z nich čeká, až je nějak učešu.

A na závěr jednu blbinu. Zatímco Míša s Juditkou byly zpívat, celý večer jsme točili s Erlanem a Žofkou celovečerní širokoúhlý film Ze života dinosaurů. Sžíravá to kritika dobových poměrů, pokrytectví a maloměšťáctví těchto pošetilých, konzumních plazů. Kéž by si z toho plazstvo vzalo ponaučení! Historia = magistra, víte? Hudba - Martin Frank: Petit symphonie concertante - optimistická hudba pro klavír, cembalo a harfu :-)
Chcete-li vyrazit na lov dinosaurů, neopomeňte si pořídit tuto špuntovku.

Mějte se hezky

Váš

Jeroným Klimeš
http://www.klimes.us
tel. 608221075

PS. Samozřejmě, pokud chcete být vyřazeni z tohoto email seznamu, neváhejte, napište. :-)
Jen pro úplnost, zde jsou všechny články za rok 2014.