Jak vyrobit pravé kovbojské laso pro děti,
aneb co jsem se naučil, když jsem byl kovbojem v Texasu

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2003 - 2017

K výrobě lana je třeba strojek a tzv. oddělovač (separátor) se třemi zářezy. Pokud nemáme strojek, jde ho nahradit klikou s háčkem na konci. Pak je ale třeba pečlivě počítat otáčky na každém prameni.

Laso bude asi dvoumetrové. Na počáteční konec se dá pevný háček, který se neotáčí. Skrze něho provlékneme čtyři dvoumetrové smyčky z provázku, které budou tvořit čtyři prameny lana.

Na konci každé smyčky provlékneme podložku s otvorem a touto podložkou zahákneme prameny na čtyři další háčky, které jsou na protějším konci budoucího lana - u strojku s klikou. Uzly na pramenech jsou též na straně u mašinky a u podložek.

Mašinka jsou v podstatě čtyři háčky, kterými se otáčí klikou. Tyto háčky jsou uspořádány tak, že jeden je ve středu a po obvodu jsou tři do hvězdy pod úhlem 120 stupňů. Uvnitř strojku jsou ozubená kolečka, takže když se klikou jednou zatočí dokola, tak vnitřní háček se otočí jednou a okolní třikrát.

Každý konec protočíme klikou na stejný počet zákrutů (prostřední pramen pouze na 1/3 otáček okrajových pramenů), ale lano držíme stále napjaté a separátorem, v nouzi několika tyčkami, oddělujeme jednotlivé prameny od sebe, aby se nezamotaly do sebe, tzn. po celou dobu napínání je separátor u počátečního konce lana, naproti od strojku..

Když jsou všechny prameny rovnoměrně nakroucené (na stejný počet otáček - musí se to počítat), tak separátor či tyčky přesuneme k druhému konci ke strojku, čímž se nám lano splete dohromady. Mělo by být pěkně tvrdé. Na konci lana u mašinky, kde jsme kroutili čtyři prameny, ho dočasně pevně obalíme isolepou a můžeme ustřihnout okraje s podložkami. Konec lana s isolepou provlékneme prvním koncem lana (protější jeden háček), čímž vlastně vznikne oko lasa. Jak je lano tvrdé, tak provázek nemůže lehce prokluzovat okem.

Přes isolepu přetáhneme 5 cm dlouhý kus půlcoulový novodurové trubky a podložku o průměru lana (cca 1cm). Pak opatrně sundáme isolepu, přisuneme podložku téměř ke konci lana a nad zapalovačem konec lana zatavíme (z toho vyplývá, že asi nepoužíváme sisálové provázky, že? :-)). Konec lasa je vidět na předchozím obrázku. Trubka slouží jako ložisko, ve kterém se lano protáčí, takže ho nemusíte rotovat prsty, což je samozřejmě náročnější.

Pokud je lano patřičně tvrdé, pak smyčka drží tvar. Když držíme laso za novodurovou tyčku, tak se lano může volně protáčet a není žádný problém laso roztočit. Zvládl jsem to i já na první pokus. Pak už stačí vyrazit a chytat dlouhorohé - longhorn krávy. Z těchto dlouhých rohů se odvozuje texaské gesto pozdravu, které ovšem u nás má úplně jiný význam.

Tímto se baví kluci v Texasu - když se opijí, vyrazí na louku, jak říkají, obrátit krávu ("to tip a cow"). Prostě ji chytí obrátí nohama vzhůru. Za mých mladých let se obraceli na střechu Trabanti. Otázka zůstává, co je blbější nápad. Asi ten trabant...