Úskalí slaďování rodičovství a profesionálního života

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2011

Jak se s tímto nesnadným problémem vyrovnáváte Vy? Podle jakých kritérií rozhodujete, co má v dané situaci přednost, zda zájmy Vašeho manželství/partnerství či výchovy Vašich dětí, nebo úkoly, které je třeba odvést v práci? Co se Vám na slaďování zdá mimořádně obtížné, co Vás potrápilo nebo ještě trápí? (Stačí uvést konkrétní příklad) Co Vás ve snaze zaopatřit obojí, rodinu i práci, naopak, navzdory všem těžkostem, obohacuje?

Ženil jsem se poměrně pozdě (38), takže rodina přišla v podstatě, když už jsem dosáhl vrcholu své kariéry. Naštěstí nemáme žádného předsedu ústavní ordinace, proto v psychologii není moc kam stoupat. Plně jsem si uvědomoval, že nežijeme v 18. století, kdy šlo skloubit řemeslo či práci na poli s výchovou dětí. Dnes chce-li mít muž dobře fungující rodinu, musí jí obětovat notnou část své kariéry. Děti od tří let mohou nosit kleště či trhat rybíz, ale při nejlepší vůli se mnou nemohou řešit partnerské konflikty, připravovat presentaci na přednášku či odpovídat na tuto anketu.

Proto jsem si řekl: "Čert vem kariéru." Zrušil jsem veškeré ordinace. Klienti musí jezdit ke mě domů, protože tak jsem nejvíc rodině k ruce. Vyhybám se veškerým aktivitám, ze kterých nemá rodina přímý prospěch - konference, profesní spolky, odmítám pozvání na bankety, do divadel atd. Zkrátka řeším jen urgentní záležitosti. Články i tuto anketu píši ve vlaku do Brna. Emaily odbavuji nárazově od 2 do 4 ráno, tedy když se náhodou v noci probudím a nemohu spát. Jsem přesvědčen, že vydělávat prachy umí kde kdo a že v této době schopný chlap uživí rodinu jaksi levou zadní. Není tedy zatím není žádný důvod dělat ze zaměstnání nějakou modlu, kolem které musí rodina chodit po špičkách. Možná až přijde ta skutečná finanční krize, tak bude hůř.

Uvědomuji si, že cena, kterou za rodinu platím, je hodně vysoká. Například nestíhám psát knihy a dostatečně studovat. Chybí mi kontakt s přáteli, spolužáky či kolegy. Každopádně myslím, že co se týka rodičovské investice rodinu je lepší "trochu přeplatit" než "trochu nedoplatit". Takže se obávám, že následujících 5 - 10 let se to nezmění. Holt rodina je mnohem náročnější počin než Ph.D.

Tři děti (6r; 3r; 0,3r) psycholog