Kroužková zbroj - jak přidáváme/ubíráme oka
a něco málo o zrakovém vnímání

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2021-08-14

Syn Erlan projevil přání vyrobit si kroužkový límec. Tak jsme v Hutníku koupili na podnikatelskou slevu 8mm pérové podložky 1000 ks a trochu jsme finišovali před táborem.

Hlavní důvod, proč jsem tuto stránku vytvořil, je ubírání či přidávání ok, protože to je něco, jsem v návodech na Internetu nikde neviděl. Ostatní postupy jsou tradiční, takže jen v bodech:

A) Evropská vazba 4 na 1

Vyrobíte si zásobu pětikroužků. Z těch uděláte proužky. Teprve, když toto vám bez problémů jde, tak začnete proužky spojovat do ploch.

Tento postup má výhodu, že čtyři kroužky jen smáčknete a nemusíte každý kroužek roztáhnout a stáhnout. Jedním proužkem přidáváte tři řady naráz.

B) Nářadí

Nejlépe se osvědčili klíčové kleště Knipex a sikovky Powerfix. Kombinačky jsou příliš malé na tak tuhé kroužky, i tak mám za dva dny dost zrasené ruce. Konečný či provizorní výsledek - došly podložky, takže pokračování odročeno na neurčito. Nicméně už to Erlan může s klukama nosit.

Všimněte si též, že na límci jsou oka o 90° otočená, než by měla být. Tato pletenina, nebo co to je, sice nemá rub a líc, ale je jinak se chová ve směru pravolevém a předozadním. To, co je zde svislý směr by měl být pravolevý. Takže pokud Erlan najde ještě někdy v životě sílu zvětšit a předělat tento límec, měl by oka otočit o 90°, aby se to lépe stahovalo. Správně na člověku by měly mít proužky směr takový, jako je na obrázku zcela nahoře, tzn. aby se dobře stahovaly a natahovaly v pravolevém směru - lépe pak obepínají postavu.

C) Přidávání, ubírání ok

U límce je přidávání či ubírání ok dost důležité a nikde na Internetu jsem nenašel návod. Vymyslel jsem toto - snad se Vám to bude hodit.

Spodní řada má o kroužek na víc, protože uprostřed plošky jedna řada vykliňuje. To se to jeví tím, že na jednom kroužku je pět dalších, což je vyjímka.

Modré a zelené kroužky jsou ty řady, které jsou zachovány odshora dolů. Červené tečky jsou řada, která vykliňuje a končí na fialovém kroužku.

Další pohledy zprava a shora na totéž. Když víte, kde červená řada končí, tak snadněji anomální kroužek najdete.

Stav na konci roku 2021

Pár slov na okraj o Gestaltismu a o lidském vnímání

Zde můžeme pozorovat, co třeba chybí strojové analýze písmen (OCR), tzn. že si mozek doplňuje z náznaku celý očekávaný tvar, zde tedy kroužek či elipsu. V hlavě tedy není pattern z bodů čili vzor jako k strojovém čtení textu, které musí obrázek mít, abychom ho považovali za písmeno O, ale domýšlíme možná pokračování kroužku, i když tam žádné body nevidíme. Tato funkce se dá u mozku vypnout i zapnout.

U tohoto obrázku je vypnutá, a tak nevíte, co je na něm.

Na tomto obrázku je to samé co před tím, ale inkoustová skvrna zapíná doplňování do gestaltů, do očekávaných tvarů:

Další příklad téhož, ale zde můžete změnit silou vůle, zda toto doplňování dovolíte či ne. Stačí si představit čáru okolo všech černých skvrn. Samostatné černé skvrny nic neznamenají:

Problém strojového čtení: Stroj vidí tři černé tečky, tři Pampouchy, ale člověk vidí Gestalt trojúhelník.

Jinými slovy bez této schopnosti našeho mozku bychom nebyli schopni kroužkovou zbroj sestrojit, protože bychom viděli jen chaotickou směs oblých čárek.