Náhradní zesilovač pro 5+1 surround sound systém se subwooferem a montážní krabička na něj

V tomto souboru najdete:

- Návod, jak opravit sound systém 5+1 se spáleným zesilovačem.

- Návod, jak si vyrobit montážní krabičku z plechu.

- Povídání o záludnosti rozboček a rozvodů ve starém domě.

Příběh o záludnosti rozboček

Kdysi jsme bydleli v Líbeznici ve starém domě s metrovými zdmi. Zážitek, který se neopakuje a který taky nikomu nedoporučuji. Ale nebyly peníze, tak co se dalo dělat. Jednou z vymožeností tohoto domečku byly elektrické rozvody na dva dráty - nulák se přiváděl i na zem. To se týkalo i tamních prodlužovacích šňůr. Problém byla stará rozbočka, která přehazuje fázi - na jedné straně je fáze vlevo, jak má být. Na druhé straně je ale vpravo. To jsem tehdy nevěděl a stálo mě to pár tisíc. Protože tak se stalo, že do mých varhan se dostala jednou fáze do nuláku a odpráskla zesilovač u Genius Surround sound systému 5+1.

Takto se to dříve dělalo, když byly rozvody na dva dráty. Ve zdi se to ještě snese, ale rozhodně to nedělejte u prodlužovaček. Teď nedávno jsem ještě našel jednu takovou u tchána. Ve spojení se starými rozbočkami se stává, že vám to přivede fázi na zem. V lepším případě se divíte, proč vám ta šňůra vyhazuje pojistky. V horším - to byl ten můj - si něco odpálíte. V nejhorším to někoho zabije... Elektrika prostě není user friendly.

Náhradní zesilovač

Každopádně bylo mi líto všechny tyto bedny vyhodit, tak jsem přemýšlel jak je opravit. Koupil jsem si tedy na zkoušku na Ebay zesilovač 2+1. Je opravdu fortelně postavený z diskrétních součástek. Zvuk má za mě dobrý. Je to sice jen 2+1, ne 5+1, ale ty surroundy buď nebudu řešit vůbec, nebo tam dám frekvenční vyhybku (odpor a cívka, jen to musím spočítat), to zatím neřeším.

Varování: Zesilovač nemá napájení z 220V, ale vyžaduje symetrický střídavý vstup 2x 24-27 V. To není levná záležitost - 1000 Kč (větší část ceny těch bedýnek). Naštěstí v tom spáleném zesilovači zůstalo právě jedno takové trafo, takže to napájím z něho (Nechal jsem ho v subwooferu, vyvedl jsem si jen třížilový drát.).

Výroba montážní krabičky

Z varování elektrikářů vím, že není takový problém elektrické zařízení navrhnout a vyrobit, jako k tomu udělat pořádnou krabičku. Toho jsem se bál i zde. Bohužel sehnat krabičku právě na tyto rozměry se mi nepodařilo. Zesilovač má výstupy na třech stranách a přesah 1 cm, takže nic moc universálního na něj neplatí. Tak jsem se rozhodl krabičku vyrobit byvše inspirován tímto návodem.

Cílem bylo, aby to bylo co nejjednodušší a sežralo to co nejméně plechu. Navrhl jsem v LibreCAD tuto krabičku složenou ze symetrické pravo- a levotočivé formy. Prostě dvakrát vyříznete stejný vzor a jednou ho ohnete dopředu a podruhé dozadu. Vzniknou dva zrcadlově symetrické vzory, které do sebe jen zacvaknete.

Každopádně si to napřed vyzkoušejte na papíru, než to začnete dělat z plechu. Hlavně si na papír zakreslete vstupní a výstupní otvory, aby to sedělo.

Průřezy

Problém byly průřezy. Ukázalo se nejlepší: Předvrtat malým vrtákem rohy, mezi nimi to proříznout malou flexou a dopilovat.

Od tištěného spoje je dobré mít mezeru 2 mm na každé straně (zvětšil jsem to oproti nákresu). Samotný tišťák stojí na 0,6 cm vysokých stojkách ze staré kompresorové hadice. Takže krabička se zesilovačem je na světě. :-)