Urob si sám!
Kompresor na Staropramen

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2013-06-16
Kola se dofukují neustále, tedy jsem toužil mít vývod z kompresoru ze vnější zdi domu. Asi takto:

Prostě stačí jen zapojit přívod do zásuvky, nacvaknout tlakovací pistoli a jede to. Postupným zdokonalováním původně nejprimitivnější varianty vzniklo toto:

Každopádně opatrnosti nezbývá, protože se jedná o zapojení s 220 V a stlačený vzduch. Tedy je dobré vědět, že fáze je v zásuvce v levé díře a že zelená je země ap. Tedy na vlastní nebezpečí a za použití zdravého rozumu. Cena celkem asi 600 Kč i méně - záleží, co máte na půdě či ve sklepě, a jak moc to chcete rozebírací. Já myslím, že to mám zbytečně moc rozebírací, protože jsem do poslední chvíle nevěděl, jak to bude fungovat, tak jsem experimentoval.  Dnes bych to sestavil nafest (šetřil bych rychlospojkami), samozřejmě až na prodlužovací hadice.

Použité materiály:
Prakticky všechny věci jsem sehnal poměrně levně v železářství v Praze na náměstí bratří Synků, tam je to třeba vyzkušet, aby pasovaly závity do ventilu ap.

Zapojení fitinek do H. Pokud máte křížovou fitinku, není co řešit.

Různé použité rychlospojky

Skrze zeď jsem provrtal metrovým vrtákem díru. Protáhl prodlužovací kabel a prodlužovací hadici. Kompresor je za zdí. Není slyšet, není vidět, fouká rychle, protože jede na Staropramen. :-)