Nebude-li zákonů, budeme vůči šíření drog bezmocní

Mg. Jeroným Klimeš

Ve vztahu k šířícím se drogám pociťují občané převážné bezmoc. Ani policie nemá právo zasáhnout, pokud si někdo na veřejnosti píchá drogu. Dospělí nad třicet let už jsou vůči drogám vcelku imunní, ne však děti, adolescenti a mladí dospělí. Ty by před všudypřítomným tlakem medií propagující drogy měl chránit nový zákon.

 

Jakkoli chápaví bychom měli být vůči těm, kteří jsou na drogách závislí, kteří jsou de facto jejich oběťmi, tím více bychom měli být nesmiřitelní vůči těm, kteří je propagují a šíří. Mezi ty patří nejen autoři článků obhajující drogy, kterým však přejme svobodu projevu, ale především ty lobby, která se snaží reklamou zvýšit své zisky. Mezi ty patří jednoznačně i media.

Reklamy a média, jakkoli mohou být cílené na určitou skupinu obyvatelstva, působí na všechny, byť v časovém odstupu. Na vznik závislosti jsou nejcitlivější děti a co se v mládí naučí, toho se ve stáří nezbaví. Není to tak dávno, kdy okolo 18:00 v kině ve frontě na lísky nabízela jedna tabáková firma zdarma cigarety všem, kdo měli zájem. Pochopitelně, že si je brali i nezletilé děti, který mohlo být tak okolo 15 let. Pokusil jsem se intervenovat, leč marně. A to hovoříme pouze o cigaretách, o tvrdších a nelegálních drogách ani nemluvě.

Na Karlově náměstí je pěkný park, ale neradím nikomu, aby do něj vodil děti, protože přímo před dětským hřištěm si skupinky narkomanů pravidelně aplikují drogy. Zavolal jsem na policii, aby s tím něco udělali. Slečna na telefonu mi odpověděla, že aplikovat si drogu na veřejném prostranství v našem státě není trestný čin. Namítl jsem, že je ale jisté, že ji získali od někoho, kdo ji získal nezákonným způsobem, že tedy byl, chceme-li si hrát na právničinu, spáchán trestný čin, a že by je měla policie alespoň legitimovat a žádat vysvětlení. Ani v tomto případě na Karlově náměstí nic nezměnilo. Stejně jako i v jiných parcích se neustále povalují stříkačky zvané buchny a nikdo s tím nic neudělá. Narkomani patří mezi neproduktivní skupinu obyvatel, kteří žijí na úkor okolní společnosti.

Abych řekl pravdu cítím se při takovém upozorňovaní na excesy okolo drog velmi nepříjemně, jako kdybych udával, ale jsem přesvědčen, že je mou povinností se ozvat - někdo to dělat musí. Pokud se neozvou občané sami, zvítězí nátlakové lobby, které mají na šíření drog zájem z jakéhokoliv důvodu.

Proto doufám, že prezident Havel onu novelu podepíše. Protože by umožnila lépe chránit děti a veřejnost před tím, co sami nechceme - závislosti na návykových látkách. Valem mi dospívají dvě holky a nerad bych, aby mi skončili na Karlově náměstí. Jsem opravdu nerad, když pociťuji bezmoc vůči všudypřítomným reklamám na cigarety, nekonečným obhajobám marihuany jako „neškodné“ drogy ap.

Vyšlo v MFDnes 28.3.2002 Fórum - strana 10 
Konečný text:


Nejvyšší čas chránit děti před nebezpečím

Ve vztahu k šířícím se drogám pociťují občané převážné bezmoc. Hlavně děti by měl před všudypřítomným tlakem médií propagujících drogy chránit nový zákon. Jakkoli chápaví bychom měli být vůči těm, kteří jsou na drogách závislí, tím více bychom měli být nesmiřitelní vůči těm, kteří je propagují a šíří. Mezi ty patří nejen autoři článků obhajující drogy, kterým však přejme svobodu projevu, ale především lobby, která se snaží reklamou zvýšit své zisky. Reklamy a média, jakkoli mohou být cílené na určitou skupinu obyvatelstva, působí na všechny, byť v časovém odstupu. Na vznik závislosti jsou nejcitlivější děti a mládež. A co se v mládí naučí, toho se ve stáří nezbaví. Není to tak dávno, kdy okolo osmnácté hodiny v kině ve frontě na lístky nabízela jedna tabáková firma zdarma cigarety všem, kdo měli zájem. Pochopitelně, že si je braly i asi patnáctileté děti. Pokusil jsem se intervenovat, leč marně. A to hovoříme pouze o cigaretách, o tvrdších a nelegálních drogách ani nemluvě. Na pražském Karlově náměstí je pěkný park, ale neradím nikomu, aby do něj vodil děti, protože přímo před dětským hřištěm si skupinky narkomanů pravidelně aplikují drogy. Zavolal jsem na policii, aby s tím něco udělali. Slečna na telefonu mi odpověděla, že aplikovat si drogu na veřejném prostranství v našem státě není trestný čin. Doufám, že prezident Havel onu novelu podepíše. Protože by umožnila lépe chránit děti a veřejnost před tím, co sami nechceme - před závislostí na návykových látkách. Jsem opravdu nerad, když pociťuji bezmoc vůči všudypřítomným reklamám na cigarety a nekonečným obhajobám marihuany jako "neškodné" drogy ap.