Válka, co se rozplývá do trapnosti, aneb
Válka, která může dopadnout jenom špatně

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D., Soňa Karásková 2022-03-02

Putin netrpí psychiatrickou diagnosou, která by mu bránila ve zdravém úsudku či v rozhodování. Nemá tedy ani schizofrenii, ani demenci, není "šílenec". Na místě je ale předpokládat, že má poruchu osobnosti jako většina vrcholových politiků.

Následky svého rozhodnutí zřejmě podceňoval. Počítal s tím, že za pár dnů bude Ukrajina jeho. Podobný mylný sen o bleskové válce si choval Hitler, když vytáhl na Moskvu. Přichází zákonité rozčarování. Část ruského lidu mu dává najevo, že jim bezdůvodně zabíjí jejich syny ve válce, která nebyla třeba a ze které bude mít Rusko tak jako tak jen z ostudy kabát.

Teď v boji nemůže skončit, protože cítí ještě nevyčerpal své možnosti. Kdyby teď skončil, část jeho lidí by ho považovala za slabocha, který se předčasně vzdal. Přesto i když Rusko zvítězí, zůstane mu v očích celého světa jen nálepka agresora a tyrana, který bezdůvodně zabil tisíce vlastních i cizích lidí. Tento obraz se ještě zhorší, pokud vítězství bude upachtěné či neúplné. Velmoc jako Rusko se navíc představí všem svým vazalům jako kolos na hliněných nohou, kterého dokázala udržela v šachu celé dny či týdny bezvýznamná Ukrajina. Ukrajina dnes už nemůže prohrát - i když ji Rusové rozestřílí na cimpr campr zůstane jí pel morálního vítěze.

Situace všech kolem něho je přesto nezáviděníhodná. Zelenskému a ukrajinským elitám jde doslova o život, ať válka dopadne jakkoli. Podobně ruští vojáci nemají na vybranou - kdo není ochoten vraždit cizí, bude zavražděn vlastními spolubojovníky. Přesto je budou po válce trápit výčitky svědomí. Rusko je nejednotné - vaří to v kabinetní politice, nespokojené veřejné mínění se daří potlačovat jen s obtížemi.

Touha po vojenské slávě a po velké tečce, kterou chtěl Putin zanechat po své vládě, se dnes rozplývá do trapnosti. Rusy zostudil před zraky celého světa. Už nejsou osvoboditeli z Druhé světové války - představili se jako agresoři, kteří jsou nebezpeční svým pokojným sousedům i vlastním občanům. Rusko v Evropě převzalo černého Petra po nacistickém Německu. Za to Putinovi mauzoleum opravdu nikdo nepostaví.

Z časopisu Vesmír přebírám:
"S hořkostí si uvědomujeme, že naše země, která rozhodujícím způsobem přispěla k vítězství nad nacismem, se nyní stala strůjkyní nové války na evropském kontitnentu." Z otevřeného dopisu ruských vědců a vědeckých novinářů proti válce s Ukrajinou, zveřejněný 24.února 2022. Během několika dní se pod něj podepsalo 8000 signatářů, včetně desítek členů Ruské akademie věd, pak z webu zmizel.

Vyslovuji obdiv a solidaritu ruským vědcům, kteří toto napsali. I já jsem žil za bolševika a vždy se mi při podepisování takových věcí svíral zadek, páč i mě sledovala STB (měla proč).