Skauti omladili!

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2006

Zatímco na silnicích Husák zdárně obchází bodový systém a Zdiby se nesmazatelně zapisují mezi města autobusových masakrů, tak v Borečku u Mimoně probíhá již tradiční skautský tábor.

Starousedlíci (samozřejmě až na starého skauta pana Jelínka) zívají: "No a, to přeci je každé léto..." Přesto skauti letos přišli s novinkou: Tábor pro mrňata - od dvou do šesti let. To tu ještě nebylo!

Hned napoprvé se jich sešla pěkná řádka, viz foto, a tak o zábavu nebyla nouze. Děti si měly nejen s kým hrát, ale přehršel podnětů skýtalo i neobvyklé prostředí bývalého vojenského prostoru Ralsko. Ráno připlouvaly labutě, které vozily své mladé na zádech jako v mikrobusu. Přes den třeba projížďka na voze taženým koňmi. Páni, až klobouky lítaly. Nebo víte, jaké to je, pozorovat z kanoe ondatry?! Zdá se, že dětem ani trochu málo nevadilo, že neuvidí večerníčka, jak se uklání. Místo něho pozorovaly světlušky či poslouchaly rozeřvaného chřástala.

Ani o dobré jídlo nebyla nouze, a to díky paní Červinkové. Mimo jiné se ukázalo, že její vynikající borůvkové knedle velice účinně léčí abstinenční příznaky závislosti na počítačích, které sužovaly některé nejmenované rodiče. Asi bych měl borůvkoterapii doporučit kolegovi Nešporovi...

Inu, skaut pro malé děti je zkrátka dobrý tip nejen na příští prázdniny. Po celý rok se totiž můžete zúčastňovat akcí, které pro rodiče a malé děti pořádají místní skauti.