Putinovo krize středního věku, nebo herostrátovství, nebo obojí?

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš (Ph.D. Rudolf Šindelář) 2022-02-24

Psycholog Jeroným Klimeš rozebral osobnost Vladimíra Putina: Svým činem si chce podmanit celý svět jako Herodes a nechat za sebou velkou tečku.

Někteří v něm vidí vládce světa, jiní o něm mluví jako o carovi, ale také je brán za diktátora v saku. I tak se někteří vyjadřují směrem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi (69). Je už teď nejdéle sloužícím vládcem Kremlu od dob nechvalně proslulého sovětského diktátora Josifa Stalina. A poslední jeho kroky vzbudili extrémní pozornost světa. Krize kolem Ukrajiny se totiž dále stupňuje. Zejména poté, co Rusko uznalo dvě separatistické »republiky« v Donbase a poslalo tam armádu. Pro ŽivotvČesku.cz rozebral nejmocnějšího muže svým pohledem psycholog Jeroným Klimeš (54).

Uplynulé dny přinesly prozatím nejvyhrocenější eskalaci konfliktu ze strany Ruské federace proti Ukrajině a západnímu společenství. Moskva, která odmítá stáhnout vojáky z ukrajinských hranic a která uznala separatistické republiky na východě Ukrajiny, bude čelit sankcím západních zemí. V současnosti se nejvíce skloňuje jméno muže, kterého Rusové vnímají jako božskou bytost.

Kdo je Vladimir Putin pohledem psychologa, pro ŽivotvČesku.cz přiblížil respektovaný odborník Jeroným Klimeš, který se v minulosti zabýval třeba policejní psychologií, aktuálně psychologií rodiny.

"Státníci se liší na dva typy. Jeden, když odchází, chce odejít ve smíru se všemi a na stáří se vyhybá konfliktům (např. Otokar Motejl). Druhým typem jsou politici, kteří nemají problém nakopnout celý národ i na smrtelné posteli. Mohou-li někoho naštvat, udělají to s gustem. Do této kategorie spadal i Herodes Veliký. Ten umíral na strašně smradlavou nemoc, na Fourniérovu gangrénu, kdy mu doslova uhnilo přirození (viz foto dole). Tehdy nechal několik tisíc židů nahnat do cirku a řekl, že je mají všechny pozabíjet, jakmile on umře. Důvodová zpráva zněla nějak v tom smyslu - aby kvůli jeho smrti naříkal celý Izrael.

Nejen Herodes veliký ale i Putin veliký by po sobě rád zanechal takovou velkou tečku za tím svým životem - tak si dnes vysvětluji jeho chování. Prostě chce, aby si alespoň Rusové, ale nejlépe celý svět i s přilehlými vesmírnými satelity si sedli na zadek. Zřejmě by se rád viděn jako ten, kdo obnovil ruské impériem, a byl brán jako »báťuška« Stalin, za kterého jsme byli největší, ergo nejlepší," popsal pro ŽivotvČesku.cz svůj názor na muže, jehož mediální obraz z posledních let představuje »drsného chlapíka«, který si libuje ve sportu či v outdoorových aktivitách a demonstruje svou fyzickou zdatnost účastí na neobvyklých nebo nebezpečných počínáních, jako jsou extrémní sporty či interakce s divokými zvířaty (jezdí na medvědovi).

"Na druhou stranu, jestli má opravdu Parkinsona, jak se spekuluje, tak mu na velkou tečku moc času nezbývá. Možná proto takovým okázalým, leč ukvapeným gestem rozšiřuje Rusko o anektované provincie. Tím by si život zarámoval do velkého činu a vzpomínalo by se na něj buď v dobrém, nebo ve zlém, ale hlavně vzpomínalo. Psychiatrie tento jev nazývá »hérostratovský čin« nebo herostrátismus, což je odvozeno od jednoho pošuka - Hérostrata, který r. 356 př. n. l. zapálil jeden ze sedmi divů světa - chrám bohyně Artemis v Efesu jen a jen proto, aby se stal slavným. To se mu, jak vidíte povedlo. Zapsal se nejen do historie světa, ale i historie psychiatrie," vybravil pro ŽivotvČesku.cz Jeroným Klimeš svůj pohled na osobnost ruského prezidenta.

Prezident Putin předpokládá, že obnoví Rusko v historických hranicích a svět v tuto chvíli řeší otázku, na kterou neumí odpovědět nikdo kromě samotného Putina. Ve svém projevu před dvěma dny zpochybnil ukrajinskou státnost a prohlásil, že Ukrajina historicky patří k Rusku. "Ukrajina není jenom náš soused, je to neodmyslitelná součást naší historie, kultury, naší duchovní kontinuity," prohlásil. Nasazení jednotek v separatistických republikách zdůvodnil nutností zachovat mír.

"Doufejme, že si totéž nemyslí o Česku, neboť pak byste se museli přejmenovat na ŽivotvRusku. Stali bychom se 16. svazovou republikou, jmenovali bychom se Krachastán. Jednotkou měny by byla jedna krachle a ta by se skládala ze sta švorců. Mohlu-li na závěr připomenout jeden starý vtip z dob jiné bratrské pomoci," uzavřel na oplátku svou tečkou jistý raději už nejmenovaný psycholog...


Post scriptum: Putinův zdravotní stav

Putin není žádný mladík. Je udržovaný sedmdesátník, ale i tak na svůj věk vypadá dobře. Občas vypadá zmateně, mává pravou a levou rukou odlišně, což bývá příznak neurologických poruch. Pohyby nohou by mohl být parkinson, ale i běžný motorický neklid ze chronického stresu. Nejsem schopen odlišit. Každopádně je stabilizovaný a pod lékařským dohledem. Mnoho jiných vrcholových státníků jsou větší chabrusové a přesto jsou ve funkcích (Zeman, Biden). Viděl jsem i vysoko postavné soudce s demencí takřka v těžkém stádiu, za které psali rozsudky asistenti. Viděl jsem primáře stále ordinoval, doma se neorientoval po domě a v papírech a manželka si nevšimla, že už má demenci ve středním stádiu. To se u takových úspěšných a velmi inteligentních lidí stává.

Putin každopádně je jako většina vrcholových politiků psychopat (anetický/paranoidní těžko říci), na takové funkci nemůže nebýt, ale to se v tomto ohledu nebere jako psychiatrická diagnosa (i když je). Tedy ani tato diagnosa nevysvětluje, proč začal s anexí Ukrajiny až dnes a proto se musí konstatovat, že zdravotní stav Putina - ani mentální, ani tělesný - tedy nijak nevysvětluje vyhlášení války a okupaci Ukrajiny. Osobně si tuto momentální urgenci jevy, které se označují jako krize středního věku, herostrátovství či "syndrom" zavírajících se dveří. Ale nic z toho není choroba.

Na druhou stranu psychiatrické diagnosy vyviňují, takže případná diagnosa by znamenala, že Putin za své chování nemůže, že je to následek choroby, že to není jeho rozhodnutí, ale jsou to vlastně následky neříditelného přírodního procesu. Osobně si to nemyslím. Myslím, že Putin stále velmi dobře ví, co dělá a kam směřují jeho činy. Je příčetný a ví, že chce začít okupaci Ukrajiny a její anexi k Rusku, ať tomu říká jakkoli.

Je dobré mít napaměti, že nejvíce autohavarií dělají zcela zdraví lidé s auty v nejlepším technickém stavu. To platí i pro vztahohavárie, a stejně tak i pro největší zvěrstva (či spíše lidstva), kterých se lidé kdy dopustili. Podívejte se na to jinak - kolik zlodějů má psychiatrickou diagnosu kleptománie, takže za své krádeže vpodstatě nemohou a nemohou je vůlí ovládat?

Tento stav nesprávně nastavené mysli se totiž nenazývá choroba či porucha, ale je to otázka morálky - tedy se to nazývá vina či hřích. Protože moderní uvažování vinu a hřích vymazalo ze svého slovníku. Tvrzení, že Putin je hříšník či viník, by dnešní mysl neuspokojilo, proto nemá pro tyto hrůzné činy jiné vysvětlení než, že ti lidé musejí být nemocní. Bohužel nejsou.

Ukrajiny je mi líto - už proto, že je čeká to co nás v 1968 - všichny státy se na ni vykašlou. Inteligence bude zřejmě vyvražděna. Zase ji strhnou Rusáci na svou primitivní úroveň - chlast, korupce, vraždění.

 
 
 
 
 

Fournierova gangréna - nechutná choroba, na kterou umřel Herodes veliký.

Tento obrázek jsem raději dal nakonec, jinak byste to nedočetli.