Jeroným Klimeš v Pressklubu

16.05 2007 10:05:50 Přepis rozhovoru rádia Frekvence 1 - Richard Klatovský

Jan TUNA, moderátor

Příjemný úterní podvečer. Případ krutě týraného sedmiletého Ondry a jeho nevlastní sestry Aničky, po které se slehla zem, otřásl celou zemí, otázek je spousta, odpovědí jen málo. A nejen proto je tady v Press klubu na Frekvenci 1 psycholog, poradce ombudsmana a ministra práce a sociálních věcí Jeroným Klimeš. Dobrý podvečer ještě jednou.

Jeroným KLIMEŠ, psycholog, poradce ombudsmana a ministra práce a sociálních věcí

Dobrý večer.

Jan TUNA, moderátor

Řekněte mi jako poradce ombudsmana, kolik může být v České republice dětí, které úředně neexistují, jako malá Anička?

Jeroným KLIMEŠ

Já bych se zeptal, jak to může poradce ombudsmana vědět?

Jan TUNA, moderátor

Máte nějaké analýzy?

Jeroným KLIMEŠ

Pane redaktore, těmito věcmi se přece ombudsman vůbec nezajímá. Ten se zajímá přece pochybením úřadů ve vztahu k občanovi, to znamená, když nějaký úřad pochybí a třeba nepomůže rodičům, nepomůže dítěti, tak v tomto okamžiku, když tady máme pochybení u jako toho úřadu, tak to je okamžik pro zásah ombudsmana, to znamená, ombudsman vám může říct, a to já teda sám osobně taky nevím, kolik tam třeba máme případů týkajících se dětí, ale to najdete na stránkách www.ochrance.cz .

Jan TUNA, moderátor

A jako poradce ministra práce a sociálních věcí?

Jeroným KLIMEŠ

Tam já dělám náhradní rodinnou péči, třeba dneska jsem právě dopoledne byl na poradním sboru, kde vlastně takové ty obtížně umístitelné děti, pro které se těžko hledají náhradní rodiče, tak my je tam tak spárováváme a říkáme, jestli se tyhle ty zrovna k sobě hodí.

Jan TUNA, moderátor

A právě Anička možná mohla být těžce umístitelné dítě, protože podle některých informací byla ...

Jeroným KLIMEŠ

Ne, ne, ne, to šlo mimo úplně ty poradní sbory, tam se to ...

Jan TUNA, moderátor

... narkomanky možná.

Jeroným KLIMEŠ

No, to je story, kterou nám říká matka a vlastně ta rodina Mauerových. Jo, je otázka, jestli této báchorce budeme věřit, nebo ne. Otázka je, jestli to je báchorka, že jo? Ale já osobně bych tomu moc nevěřil.

Jan TUNA, moderátor

Myslíte, že tam může být za tím něco takového, o čem se mluví, jako sexuální zneužívání, obchod s dětmi ...

Jeroným KLIMEŠ

Já si myslím, že to nemusí být nic takhle dramatickýho. Já myslím, že to může bejt jenom prostě nechtěné těhotenství někdy v patnácti nebo v šestnácti letech.

Jan TUNA, moderátor

Koho?

Jeroným KLIMEŠ

No, Kláry, té matky, jo, že prostě ona, v šestnácti přišla domů, říká: "Mami, já jsem těhotná," ona jí seřve, jak malou holku a řekne, to se nesmí nikdo dozvědět, ona porodí někde, jo, doma, v domácnosti. A o to malý dítěte se potom stará ta babička. Když teďka babička umřela roku 2004, tuším, tak co s holkou.

Jan TUNA, moderátor

Tedy myslíte, že Anička může být vlastní dcera Kláry Mauerové?

Jeroným KLIMEŠ

A nemusí bejt žádná další patologie větší, nemusíme tam hledat hned obchod s dětma, s orgánama, organizovaný zločin, řízenou prostituci, tam může bejt takhle banální příběh jako, tam nemusí být žádné velké drama.

Jan TUNA, moderátor

A jak je ale možné, že třináct let to dítě úředně neexistuje a nikdo o něm neví?

Jeroným KLIMEŠ

No, to je právě asi ten důvod, proč ona má ty sklony teďka k tý sociální fobii, zřejmě byla zavřená dlouhé roky jako v bytě, prostě je to takové dítě interiéru, že jo.

Jan TUNA, moderátor

A co s ní teď může být?

Jeroným KLIMEŠ

No, to se ptáte asi toho špatného, to se zkuste zeptat Pána Boha, no, ten to bude vědět.

Jan TUNA, moderátor

S touto poruchou ...

Jeroným KLIMEŠ

Prosím vás, jako tady je vůbec otázka tý diagnostiky, jestli to dítě má autismus, že jo, podle mě nemá, podle mě je to chybná diagnóza, to dítě má určitě nějaké poruchy chování nebo nějaké poruchy přizpůsobení, možná může mít tu sociální fobii, všechno možný, ale já osobně si myslím, že autismus nemá.

Jan TUNA, moderátor

A pokud by jí náhodou lidé někde potkali, co mají dělat u takto postižené dívky, která si možná prošla tím vším, o čem jsme se bavili?

Jeroným KLIMEŠ

No, já myslím si, že by se k ní měli chovat jako ke každému jinému dítěti. A teprve v okamžiku, kdyby Anička reagovala nějak atypicky nebo anomálně, tak potom jako zvážit, jestli náhodou nedělám nějakou chybu, ale takovýto, jako to přímé chování, přátelské, nevím, proč bychom neměli s tím začít, že jo, vždycky začneme ...

Jan TUNA, moderátor

Oni všichni pátrají, když jí někdo někde potká na ulici, ona trpí tím, o čem vy mluvíte, mají říct: "Ahoj, Aničko, pojď, půjdeme teď spolu někam," nebo co má udělat ten člověk?

Jeroným KLIMEŠ

No, tak může to vyzkoušet, ale jako každopádně informovat policii, že jo, když by se to zjistilo, ale já myslím, že ...

Jan TUNA, moderátor

Ale mezitím ta holčička už může být pryč.

Jeroným KLIMEŠ

Samozřejmě, ale jako může si s ní zkusit popovídat, podle mě, já si myslím, že ona bude reagovat, takhle, že jo, my psychologové nemáme žádný návod, když nám někdo řekne diagnózu, takže my máme přesný návod, jak se k tomu člověku chovat, jako jo, ale s ní začneme reagovat, mluvit jako s váma, jako začnu mluvit s redaktorem Tunou. A teprve, když vidím, že ten člověk my začne, jo, jde někam stranou nebo někam se odchyluje, začíná se chovat anomálně, tak se přizpůsobuju tomu, co v tom rozhovoru slyším a vidím.

Jan TUNA, moderátor

Tedy navázat s ní kontakt a pokusit se jí, pokusit se jí někam dostat.

Jeroným KLIMEŠ

Prostě normální lidský kontakt, jako já myslím, že tam není, nehrozí nebezpečí něčeho, pokud se ten člověk chová jako normálně a přirozeně. Já řeknu, tak si ...

Jan TUNA, moderátor

Dopovězte to.

Jeroným KLIMEŠ

Já jsem chtěl třeba, problém, který bývá u slepců, že oni stojí na křižovatce, tak přijde někdo /nesrozumitelné/, přetáhne na druhou stranu ulice, aniž se jich zeptá, tak aby tady nevznikala stejná chyba, prostě komunikovat a napřed se zeptat, jestli ten druhej člověk něco chce, nebo jestli mu může pomoct a tak dále.

Jan TUNA, moderátor

Říká v Press klubu na Frekvenci 1 psycholog a poradce ombudsmana a ministra práce a sociálních věcí Jeroným Klimeš. Můžete mu psát textovky na číslo 9001210, anebo za chvíli telefonovat na číslo 257400999.

Pane doktore, dá se ještě zachránit týraný sedmiletý Ondra z hlediska psychické stránky?

Jeroným KLIMEŠ

Ne, tak jako každopádně to, co zažil, na něm nějaký stopy zanechá, otázka je, jak hluboké, to se nikdy neví, že jo, když jsme měli třeba děti, který prošly koncentračními tábory, tak vidíme, že ten impakt, jako ten dopad na ty děti, je velice rozdílný a že to je dost často nepředvídatelný, podle čeho teda to které dítě obstojí a které neobstojí.

Jan TUNA, moderátor

Má nějakou šanci, když se mu tohle všechno stalo ...

Jeroným KLIMEŠ

Tak samozřejmě, že má šanci, jako otázka je na co, že jo.

Jan TUNA, moderátor

Ono se hovoří o tom, že třeba někdy takové ty děti, které byly izolovány, mají velmi krátký život a tak dále.

Jeroným KLIMEŠ

Tak jako, uvědomte si, že u tohle kluka to týrání trvalo půl roku, nebo jako ..., maximálně rok, ale ...

Jan TUNA, moderátor

Nikdo přesně neví ...

Jeroným KLIMEŠ

... rozhodně ne dýl, když ho vytáhli ven, tak on neměl na sobě žádný známky, třeba, že by byl pálenej cigaretami nebo žehličkou, není na něm známky bití, maximálně má trošku tu ruce otlačený od toho, nebyly na něm známky fyzickýho týrání, on nebyl mlácenej, on byl jenom zavíranej a izolovanej, jo, to znamená, já si nemyslím, že tohle to jsou ty nejtěžší případy, co jsme zažili, to je jako takový hodně atypický příklad, co vidíme, zažíváme, to jsme nikdy nezažili, že jo, nebo jsem to neviděl, ale jako ty těžký případy vypadají trošku jinak.

Jan TUNA, moderátor

Kde je podle vás hranice mezi týráním a trestem, nebo naopak, kdy rodič ještě pouze trestá své dítě a kdy ho už týrá?

Jeroným KLIMEŠ

To připomíná takový ten vtip o tom doktorovi, jak ten doktor říká: "Tak ti operuju, operuju a najednou zjišťuju, že pitvám, pitvám," tak nevím, samozřejmě ta hranice mezi trestem a týráním jako je samozřejmě především v tom rodiči, jo, každej rodič, když trestá, tak by to pro něj mělo bejt taková jako nevyhnutné zlo, když už prostě s tím dítětem nevím, tak použiju nějakej trest, ale nemám z toho potěšení, týrání to je v tom okamžiku, kdy z toho mám potěšení, to je jedno kritérium. A určitě v tom okamžiku, kdy upřednostňuju svůj profit, jako svůj zisk na úkor toho zisku toho dítěte nebo na úkor prostě ztráty toho dítěte nebo těžké ztráty.

Jan TUNA, moderátor

Řekněte mi, jak je možné, že ta Klára Mauerová, která týrala toho Ondru, studovala bez problémů pedagogiku, že se to nepoznalo, že byla přijata, existuje nějaké síto?

Jeroným KLIMEŠ

Prosím vás, jak byste to na tom chtěl poznat, jako víte, jaký jsou tam otázky, jaký jsou tam přijímací pohovory, tam se vás ptají, kdo je prezidentem Ugandy a takovýhle otázky.

Jan TUNA, moderátor

A nikdo se vás neptá na věci, které by odhalily věci ohledně vaší psychiky?

Jeroným KLIMEŠ

Tam neděláte žádný psychologický posudek.

Jan TUNA, moderátor

A je to podle vás v pořádku?

Jeroným KLIMEŠ

Já myslím, že to je škola, já myslím, hlavně já si myslím, že ta škola nemá možnost.

Jan TUNA, moderátor

Ale já, jako rodič, pak nevím ke komu posílám své děti na osm hodin denně, takový člověk je má plně ve své moci.

Jeroným KLIMEŠ

Tak jako samozřejmě měli by sledovat to chování toho učitele, jo, to znamená, ta škola musí monitorovat svého učitele, jo, to musí škola monitorovat svýho učitele, jak učí, jako když jsme teda u těch pedagogů, nebo toho zařízení, ale jako já myslím, že škola nemá možnost to zjistit a odhalit. Koneckonců, kdybyste viděl, kolik tahle ta žena má za sebou psychologických posudků, to byste nespočítal.

Jan TUNA, moderátor

Hodně a všechny jí vycházely dobře.

Jeroným KLIMEŠ

Samozřejmě, všechny, soud vám přidělil to dítě, jo, tohle to je opravdu hodně atypický příklad, protože ta žena se neprojevovala agresivně a násilně, prakticky ve všech prostředích, kde se pohybovala, jo, to znamená, ona se, tohle to násilí je velice poměrně hodně izolovaný, a proto o to je překvapivější, jo.

Jan TUNA, moderátor

A je v pořádku, že její sestra, která u všeho byla, dále pracuje v nějakém centru s dětmi?

Jeroným KLIMEŠ

No, já myslím, že tohle to je otázka spíš policie, tohle to by si měla policie vyšetřit.

Jan TUNA, moderátor

Vy byste jí tam nechal své dítě?

Jeroným KLIMEŠ

No, já bych hlavně zjistil, co se tam hlavně stalo, jako rozumíte tomu, i když, já jsem byl třeba teďka ve Valdicích minulej tejden a tak jsem pozoroval ty vězně a ty dlouhodobě odsouzený, i když ten člověk je vrah, jo, tak to není člověk, kterýmu ta vražda kouká z očí, který by chtěl zabít kdykoliv kohokoliv vidí, to se projevuje ve velice izolovaných oblastech, že ten člověk se dostává do situacích, kdy má chuť udělat něco trestnýho. A já si myslím, že právě tyhle ty dvě ženy nejsou typické násilnice nebo ty, který chtějí jít cíleně týrat nebo vyžívají se v týraní, jo, který mají potěšení z té bolesti toho druhýho, toho dítěte, jo, to znamená, to bude velice specifická porucha nebo specifické problémy, které ty lidi měli.

Jan TUNA, moderátor

Psycholog Jeroným Klimeš v Press klubu na Frekvenci 1.

Pane doktore, proč se Češi tolik rozvádějí a rozcházejí?

Jeroným KLIMEŠ

Já myslím, že to je móda, která vznikla postupně za posledních takových sto, sto padesát let, kdy se uvolňuje ta morálka. A my si zkoušíme takové alternativní způsoby života, které dřív nepřipadaly do úvahy, to znamená, jestliže dřív žena, která třeba, klasicky Božena Němcová, která, když by zůstala bez muže, tak by se dostala na hranici bídy a hladu, to znamená, ty doslova umíraly zimou a hladem.

Jan TUNA, moderátor

Tedy to, že našim babičkám to vydrželo tak dlouho, tak důvodem byla ta ekonomická závislost?

Jeroným KLIMEŠ

Ano, já myslím, že především tyhle ty, ale jako vzájemná, že jo, obecně, jak ten muž, tak ta žena museli držet pohromadě, protože jinak ty jejich děti a ta rodina nepřežila, to znamená, tam tyhle ty zákony byly diktovaný tím ekonomickým diktátem a postupně, jak rostl ten blahobyt od toho, od té technické revoluce, tak samozřejmě to nám dává ohromnou svobodu, pak přišly antikoncepce, pak přišly jako potraty, že jo, při kterých se neumírá, to znamená, všechny tyhle možnosti dávali lidem pocit, že jo, třeba kapavka, syfilis se dal léčit pomocí antibiotik, to znamená, všechny tyhle ty možnosti daly lidem sen o tom, můžeme teďka žít ten život úplně jinak, než kdy žili naši rodiče, ty to dělali všechno špatně, teďka se zkouší nové experimenty, každej si zkusí experimentovat určitým stylem života, my jsme se dostali do úplně atypickýho způsobu světa, kde já mám třeba problém to, že ty lidi se mně v sobotu pohádají a v úterý bydlí každej v jiným bytě, to dřív nepřipadalo v úvahu, protože prostě ty byty za prvé nebyly a ty lidi neměli platy, aby si zaplatili další byt a žili třeba, byť skromnějc, ale přesto žili.

Jan TUNA, moderátor

A jak si správně vybrat a potom udržet partnera?

Jeroným KLIMEŠ

No, to je samozřejmě bingo, tady je takovej problém, že my vlastně těch prvních třicet let, jo, my už jsme patnáct let, od těch patnácti do těch třiceti my jsme biologicky plodný a máme všechny hormony, všechny potřeby pro sex a pro plození dětí a zároveň jsme psychicky nezralí. A v této době vlastně skoro každej z nás zažije dva velký rozchody, nebo dva až tři, to záleží každej jinak, a tyhle ty tři rozchody nás naučí vlastně nedůvěřovat vztahům, takže my vlastně než dospějeme do té své dospělosti, do té své jakoby reprodukční zralosti, to znamená, jsme připraveni mít děti, tak my už jsme se vlastně naučili těm vztahům nedůvěřovat, a to je velkej průšvih, protože my vlastně, když to řeknu trošku v uvozovkách, zdegenerujeme dřív než dospějeme.

Jan TUNA, moderátor

A vybíráme si partnera podle rodičů, prarodičů, příbuzných?

Jeroným KLIMEŠ

To je jedna z možností, těch ...

Jan TUNA, moderátor

Jak to funguje?

Jeroným KLIMEŠ

... filtrů je spousta ...

Jan TUNA, moderátor

Vybíráme si partnerku, manželku podle matky?

Jeroným KLIMEŠ

No, já třeba si spíše přikláním k tomu modelu, že si vybíráme takového člověka, kterej je podobnej člověku, s kterým máme nějakej nevyřešenej účet, to znamená, jestliže jsme válčili s otcem, tak si vybíráme lidi podobné otci, když jsme válčili s matkou, tak si vybíráme lidi podobné matce.

Jan TUNA, moderátor

Na který pokus jste si vybral vy?

Jeroným KLIMEŠ

Jo, to by se řeklo, já jsem měl dva velký nebo dva takový větší rozchody, jeden velkej, jeden větší, no.

Jan TUNA, moderátor

Tedy třetí je ta správná?

Jeroným KLIMEŠ

No, tak jako samozřejmě třetí velká partnerka, jako jo.

Jan TUNA, moderátor

A řekněte mi, může nevěra oživit vztah a zachránit vztah?

Jeroným KLIMEŠ

No, tak jako, já bych to řekl, jako existujou přírodní úkazy, jo, že, ale spíš ve většině případů je to spíše komplikace, nevěra spíš naseká spoustu problémů, než kolik najdeme případů, že by se, že by nevěra vztahu pomohla.

Jan TUNA, moderátor

Už za malou chvíli bude psycholog Jeroným Klimeš jen a jen váš na čísle 257400999. Teď máte ale, pane doktore, třicet vteřin na to, abyste řekl cokoliv bez mého přerušení, prosím povídejte.

Jeroným KLIMEŠ

No, tak tomuhle jsem se chtěl vyhnout, že bychom mlčeli třicet sekund, jako tohle to nemá žádnou potřebu nic hlásat do světa.

Jan TUNA, moderátor

Posluchači budou mít více času na to, aby se vás ptali na čísle 257400999.

Máme ale tady ještě nějaké SMS dotazy. Je přirozená monogamie?

Jeroným KLIMEŠ

Tak samozřejmě dost velké míry je, my máme tendenci, když střídat teda partnery, tak většinou přecházíme z monogamního vztahu do druhého monogamního vztahu a nemáme tendenci mít jako skupinu slepic kolem sebe, nebo jako skupinu ...

Jan TUNA, moderátor

Tedy nejsme zvířata, která střídají ...

Jeroným KLIMEŠ

Ano, přesně tak.

Jan TUNA, moderátor

Frekvence 1, Press klub, dobrý podvečer, můžete se ptát. Kdo volá, haló! Tak nám to vypadlo. Další posluchač je na drátě. Frekvence 1, Press klub, dobrý podvečer. Na co se ptáte?

posluchač

Dobrý den, pane Tuna, u telefonu /nesrozumitelné/, jenom jsem se vás chtěl zeptat, jestli by nebylo dobré, kdyby taky redaktoři z rádia dělali psychotesty, vás bych tam poslal asi dvakrát.

Jan TUNA, moderátor

Díky, na shledanou. Pane doktore, máte na to nějaký názor, měli by redaktoři dělat psychotesty?

Jeroným KLIMEŠ

Já myslím, že to je zbytečný, těch zbraní, myslím si, že to je důvodný, protože ty lidi ohrožujou něco, někoho, ale u těch redaktorů, tam myslím, že ta společenská nebezpečnost toho redaktora asi není taková velká, kromě toho ne vždycky se to daří s těmi psychotesty odhalit ty problémy toho daného člověka.

Jan TUNA, moderátor

Frekvence 1, Press klub, dobrý podvečer, kdo volá a co vás zajímá, prosím, ztlumte si rádio.

posluchač

Dobrý den.

Jan TUNA, moderátor

Dobrý den, ztlumte si, prosím, rádio a můžete se ptát.

posluchač

Dobrý den, Horáček u telefonu. Já bych se chtěl zeptat pana doktora ...

Jan TUNA, moderátor

Prosím vás, ztlumte si jenom to rádio, děkujeme. Tak něco vám tam /nesrozumitelné/, tak se ptejte.

posluchač

Já jsem se chtěl zeptat pana doktora, mě vzrušuje, když je mi moje manželka nevěrná, tak mě to vzrušuje, čím to je?

Jeroným KLIMEŠ

Tohle, tenhle ten jev bude zřejmě způsobenej tím, že ta nevěra zvyšuje vzdálenost od toho člověka a tam vznikají, tam se asi překlápí ty pocity ohrožení jako ty ztráty tý partnerky do vzrušení jako sexuálního.

Jan TUNA, moderátor

Frekvence 1, Press klub, dobrý podvečer. Co vás zajímá.

posluchač

No, dobrý večer, pane Tuna, dneska jste mi přišel krajně nepřipraven, ale vašeho hosta bych se zeptal, můžete ještě vysvětlit, jak jste říkal, že si hledáme vlastně partnera, jakoby který se podobá člověku, s kterým máme jakoby ještě nevyřízený nějaký účty, děkuju.

Jeroným KLIMEŠ

Existuje takzvanej Zeigarnikův efekt nedokončené úlohy, ten se projevil, to byl takový jednoduchý experiment, když nechaly dvě skupiny studentů řešit nějaký úkol, tak ti studenti, kteří, kterým se zabránilo dokončit ten úkol, tak se k němu vraceli a vícekrát ho v paměti přebírali, a to je taková ta potřeba vracet se k něčemu, co jsem nevyřešil, jo, mám problém, který nemám vyřešen, je to stejný efekt, kterej třeba vede vrahy vracet se na místo činu, jo, zase tam mají něco, kde mají velkej citovej problém, kterej nemají vyřešený, to znamená, nebo Freud tomu říkal /nesrozumitelné/, neboli tendence k opakování traumatu, máme tendenci, když máme nějakej nevyřešenej problém, ho neustále opakovat, to znamená něco podobného hledáme i zde, to znamená, když mám s nějakým člověkem z blízkých lidí mezilidský problém, tak mám tendenci neustále, nebo vstupovat znova do interakce s podobnými lidmi a pomocí toho si jako vyřešit své osobní problémy.

Jan TUNA, moderátor

Další telefonický dotaz, Frekvence 1, Press klub, dobrý podvečer, můžete se ptát.

posluchač

Dobrý večer, možná je to teda blbý, ale já se musím přiznat k tomu, že dneska jste se moc nepřipravil a není to jenom dneska, pane Tuno, tak se nezlobte, na shle.

Jan TUNA, moderátor

Dobře, tak to nebyl dotaz. Máme tady SMS, hodnocení k vám, pane doktore. Pane Klimeši, velice vás zdravím, viděl jsem vás pořadu Uvolněte se, prosím! Vaše vystoupení bylo perfektní a protože jste na mě působil jako slušný a sympatický člověk. A z druhého ranku. Prosím vás, můžete vysvětlit posluchačům, k čemu potřebuje ministr práce a sociálních věcí a ombudsman poradce psychologa. Jak taková rada vypadá? Děkuji, posluchač Petr M. z Ostravy.

Jeroným KLIMEŠ

Já, lepší bude asi vzít si příklad, k poradci přichází nebo k ombudsmanovi chodí spousta podnětů. A když čtete ten podnět, tak nikdy nevíte, jestli to je produkt třeba duševně narušeného člověka a když, tak jakého a jak s ním zacházet, to znamená, nikdy je třeba těžké, i když máte třeba člověka, který zjevně není normální, tak i jemu se může dít křivda, i jemu, i on může být zneužívanej úřadem nebo se mu nevyhovět, na všechny tyhle ty případy nebo ne všechny, ale samozřejmě některé, které se těžko řeší nebo mají takovou tu psychologickou komponentu, tak samozřejmě v těch, mě vždycky povolají, abych se k tomu buď vyjádřil, anebo abych napsal nějaký posudek, nebo abych odpověděl a tak podobně.

Jan TUNA, moderátor

Frekvence 1, Press klub, dobrý podvečer. Kdo volá a co vás zajímá?

posluchačka

Dobrý večer, já bych se jenom chtěla zeptat, počkejte, já ztlumím ...

Jan TUNA, moderátor

Ano, buďte tak hodná, děkujeme.

posluchačka

Já bych se jenom chtěla zeptat, mně je pětapadesát roků, když mi bylo pět, tak jsem byla týraná, bylo to u soudu, všecko dobré, nezapomenu na to do dneška, ale já vím, že za bývalého režimu toho tolik nebylo, proč je to dneska, proč je toho dneska, dneska mám i já vnuka, kterému jsou dneska dva roky, neviděla jsem ho už skoro dva roky, viděla jsem ho naposledy, jak měl půl roku a nikdo se nezajímají o to, že matka bere drogy, že žije tak nebo onak, není to i věc našeho státu, vlastně to, co se kolem nás děje, my neznáme úsměv, neznáme slovíčko děkuju, neznáme slovíčko prosím, lidi, co se s náma děje.

Jan TUNA, moderátor

Pane doktore, co vy na to?

Jeroným KLIMEŠ

Tak on to nebyl v podstatě dotaz. Každopádně dochází k veliký atomizaci společnosti, ono je to daný vlastně tím, že vlastně ty domečky máme takhle nasekaný vedle sebe. A tím, že můžeme spolu komunikovat přes mobil, tak vlastně ti lidi na těch veřejných prostranstvích se hrozně málo potkávají, to znamená, já to vždycky říkám: "Ano, povídáme si s kolegy z Austrálie, ale nepovídáme si s vlastními sousedy," to znamená, dochází k velké atomizaci, izolaci společnosti. A koukněte se na ten případ toho Ondřeje, on žije v krásným řadovým domečku, jo, to znamená, tady ty lidi jsou od sebe hodně izolovaní. A tím právě, že jsme si zvykli spoléhat na supermarkety a ne na sousedy, tak vzniká vlastně ta neinformovanost vzájemná o těch našich životech.

Jan TUNA, moderátor

Tak to byl psycholog, poradce ombudsmana a ministra práce a sociálních věcí Jeroným Klimeš v Press klubu na Frekvenci 1. Pane doktore, díky, že jste přišel, hezký podvečer.

Jeroným KLIMEŠ

Dobrý večer.

Jan TUNA, moderátor

Hezký večer i vám posluchačům, teď jsou tu krátké zprávy a pak už Rande na Frekvenci 1 a Dan Kostka.