Proč se senioři nechtějí očkovat?

Někteří senioři i přes rizika spojená s onemocněním Covid-19 nechtějí nechat očkovat, mnozí z toho důvodu, že se vakcíny bojí, a tak raději zůstávají dál v izolaci. Setkal jste se s tím ve své praxi? Případně s jinými důvody, proč se senioři nechtějí očkovat? Je podle Vás správné snažit se takové lidi přesvědčit?

Karolina Brodníčková & Jeroným Klimeš

Očkování proti Covidu není otázka vědecká, ale ideologická. Lidé k tomu mají postoj podle vnitřního přesvědčení, tedy je zjevné, že mnoho lidí s očkovací kampaní vnitřně vůbec neztotožňuje, pak je jedno, kolik je jim let. V praxi jsem tedy viděl řadu různých postojů od jasného ano do rezolutního ne. Důvody psychické i zdravotní. Já osobně tedy nepatřím mezi seniory, ale též se nehodlám nechat ani očkovat, ani testovat.

Řeknu to na jiném příkladu. Z vědeckých výzkumů nemáme snad ani jeden výzkum, který by říkal, že svatba snižuje stabilitu vztahu, naopak všechny výzkumy svědčí pro to, že manželství stabilitě vztahu prospívá, přesto ohromné procento lidí odmítá do manželství vstoupit. To nejsou důvody racionální, ale ideologické, které s případnou věcnou argumentací nemají nic společného. I u očkování je jedno, jestli výzkumy ho podporují či ne, protože lidé se rozhodují na základě svého přesvědčení či víry, ať je to pro ně výhodné či ne.

V těchto ideologických otázkách doporučuji: "Říci svůj názor, nanejvýš ho trochu vysvětlit a objasnit, ale toho druhého nelámat." To je totiž standardní postup u ideologických přesvědčení. Když někdo tedy věří v účinnost očkování, ať se dá očkovat, kdo tomu nevěří, tak ať se neočkuje. Kdo chce zůstat v izolaci, ať je izolován, kdo nechce, ať se normálně stýká s druhými lidmi. Asi jako ve Vesničce mé střediskové:

- To neděláš dobře, Jaromíre.

- Co?

- Že strkáš ty vypálený sirky zpátky do krabičky.

- Proč?

- Jednou to poznáš...

Objektivně sice není jedno, kdo má pravdu, ale v dané chvíli se nedá dokázat ani A, ani B.

V Izraeli, kteří jsou v očkování nejdále, se pokud vím také nedostali přes pět miliónů obyvatel, tedy mírně nad 50 %. Nemyslím si, že v Čechách to bude lepší. Už teď novináři říkají, že články o Covidu mají mizivou čtenost. Jinými slovy lidi už Covid nezajímá a to se samozřejmě týká i souvisejícího očkování.