Primum est - neválčit s debily


Londýn - řečník v Hyde parku

Reakce z webu

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, jaký máte zpětně dojem ze svého vystoupení v pořadu Hyde park? Musím se přiznat, že je mi smutno ze způsobu, jakým reprezentujete psychologickou obec. Titul, ze kterého jste byl do pořadu pozván, by Vám měl být mementem - nikoho nezajímá názor pana Klimeše, stejně jako pana Nováka nebo pana Krátkého. Lidé si televizi pustili s tím, že tam promlouvá přední český psycholog. Mějte to prosím na paměti až budete příště vystupovat a ušetřete nás Vašich generalizací, předsudků a zaujatých, ničím nepodložených názorů.
Petra Urbánková 16.04.2011, 20:47

Vážená paní Urbánková,

tak jsem přemýšlel nad Vaší otázkou a vzpomněl jsem si na tento Ježíšův výrok: "Čemu připodobním toto pokolení? Je jako děti, které sedí na tržišti a pokřikují na své druhy: 'Hráli jsme vám, a vy jste netancovali; naříkali jsme, a vy jste nelomili rukama.' Přišel Jan [míní svého příbuzného - Jana Křtitele], nejedl a nepil - a říkají: 'Je posedlý'. Přišel Syn člověka [mluví o sobě - o Ježíšovi], jí a pije - a říkají: 'Hle, milovník hodů a pitek, přítel celníků a hříšníků!' Ale moudrost je ospravedlněna svými skutky."

Já to mám podobně. Když mluvím jako psycholog, vyčítá se mi to - že mám prý mluvit za sebe. Když mluvím za sebe, vyčítáte mi, že mám mluvit jako psycholog. Já vím - byla byste nejraději, kdyby nemluvil vůbec. Co na to říci?
Televize má mnoho čudlíků, z nichž ten nejmilejší by nám měl být "button power". Když vidíte v televizi toho debila Klimeše, tak vy jste odpovědná za to, aby Vás ten člověk netýral. Vypněte televizi a jděte si přečíst nějakou dobrou knihu.
Mohu Vás ubezpečit, že já sám bych se neviděl. K dobrému dávám bonmot, že víc v televizi jsem, než se na ni dívám. Asi to není úplně pravda, každopádně to skóre je velmi těsné. Do hlavy si nepumpuju televizi a noviny, ale knihy a nahrané přednášky (např. www.osel.cz). Nechápu, proč neděláte to samé? Svět je plný debilů a Váš život je příliš krátký na to, abyste jim to vysvětlila.


Takto obvykle vypadá button power

Pokusím se Vám to názorně ukázat. Odpovím Vám upřímně na Vaši otázku: "Jaký máte zpětně dojem ze svého vystoupení v pořadu Hyde park?" Musím říci, že lepší, než jsem čekal, když jsem tam šel. Abych řekl pravdu museli mě hodně přemlouvat. Když jsem tam šel, tak jsem si řekl: "Hyde park je park v Londýně, kde si každý může stoupnout a říkat, co si myslí. Jestli vůbec má smysl, abych do takového pořadu šel, tak tam mám jít a říkat, co si skutečně myslím." Tak jsem tam šel a upřímně odpovídal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí s tím, že divák je odpovědný za to, u koho z řečníků v Hyde Parku se zastaví a komu bude naslouchat, viz obrázek výše. Ale naštěstí zdá se, že v televizi byli s mým výkonem spokojení. Navíc už dlouho jsem nedostal tolik pozitivních ocenění. Představte si, že jeden nadšený podnikatel mi na základě shlédnutí toho pořadu věnoval voucher na dvoudenní pobyt v jednom jeho hezkém penzionu/skanzenu. Asi této nabídky nevyužiju, ale potěšilo to.

Tolik má upřímná odpověď. Teď si vy odpovězte na otázku: Nepromarnila jste naprosto zbytečně kus svého života, když jste se dívala na ten pořad se mnou, následně bloumala po mém webu a psala mi doporučení a zbytečné dotazy, na které znáte odpověď předem? Proto Vám radím, vůbec Vás však nenutím: Neválčete s blbci. Není větší volovina než vysvětlovat volovi, že je vůl.

s úctou

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D.