Chování Moravy je nezralé a primitivní, říkají psychologové

Dnes už bývalý poslanec ODS Jan Morava je podle psychologů nevyzrálá osobnost, mnozí z nich jeho chování srovnávají s jednáním nejprimitivnějších pachatelů trestných činů.

Odborníci upozorňují především na zvraty v Moravově chování. Zpočátku se totiž choval suverénně, ledový klid však brzy vyměnily slzy v očích a náhlá lítost. “Pan Morava měl zřejmě zpočátku pocit, že se mu věc podaří uhrát, když byl ale odhalen, začal naopak všeho litovat,” vysvětluje psycholog Slavomil Hubálek a dodává, že takové jednání je pro politiky, na jejichž nelegální činy se přijde, typické. “Pan Morava mi připomíná některé pedofily či exhibicionisty, kteří tvrdí, že exhibují nebo obtěžují malé děti jen proto, aby se přišlo na skutečné zločince,” popisuje zkušenosti soudních znalců z oblasti psychologie.

“To, že Morava nebyl schopen vymyslet žádné rozumné vysvětlení, také vypovídá o jeho psychice a inteligenci,” myslí si Slavomil Hubálek.

K jeho názorům se přiklání i další psychologové. “Moravův obrat je klasická reakce odhalených politiků či podnikatelů i dalších zločinců,” řekl pro server Týden.cz psycholog Jeroným Klimeš..

Jan Morava se podle Klimeše snažil poslankyni Zubovou zmanipulovat a donutit, aby nedobrovolně hlasovala v rozporu se svým přesvědčení. "To je přeci nerespektování svobody člověka a výsměch demokratickým principům našeho státu. Takové chování se označuje za asociální a je typické pro kriminálníky. Taky je to názorná ukázka, jaké kreatury nám strany propašují do Parlamentu na svých kandidátkách.” říká Jeroným Klimeš.

Psychologové se také shodují, že Jan Morava nebyl jediným aktérem celé kauzy. “V podobných případech bývají odhaleni pouze ti, co věc realizují. Ti chytřejší, kteří vše naplánovali, zůstávají v pozadí,” domnívá se Klimeš.

Podle Slavomila Hubálka není Moravův případ ojedinělý, Morava měl jen smůlu, že se na něj jako na prvního přišlo. Případ podle něj ale dosvědčuje, že se takzvaná výroba kompro, tedy pořizování kompromitujícícho materiálu, který může posloužit k vydírání, u nás stává jistým trendem.

Jan Morava je v médiích vylíčen jako velmi snaživý poslanec, který nevynechal jedinou schůzi, nikdy nepřišel pozdě atd. Přesto se dopustil vydírání. Jak je to možné? Myslíte, že to spolu nějak souvisí?

Jeroným Klimeš odpovídá: “Ano, to je typické pro náš volební systém. Ten protežuje jedince, které jsou loajální straně a ne naší demokracii. Do Parlamentu je totiž nedostane úcta k Ústavě, ale devótnost vůči stranickým bossům.”

<článek novináře, jehož jméno jsem zapomněl. jk>