Lymfom ve stínu Covidu

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2020-09-24

Když jsem dostal lymfom, držel jsem to v tajnosti až do doby, kdy bylo jasné, že „v úterý jdu na první chemoterapii”. V tu chvíli jsem to oznámil rodičům, širší rodině, kolegům v práci a všem, kterých se to týkalo, aby bylo jasné, že ty divné změny, které na mě vidí, nejsou kvůli tomu, že je nemám rád, nebo že jsem líný a flákám se, ale prostě proto, že jsem nemocný. Prostě těžká nemoc je jako těhotenství – je to věc veřejná, nepřehlédnutelná.

Říká se „v nouzi poznáš přátele,” tak tomu bylo i v tomto případě. Začali se objevovat kamarádi a začali mi nabízet peníze. Smrt s kosou, která za mnou stála, štědře otvírala dlaně mých přátel a známých. Nevím, kolik bych si tehdy mohl vybrat, kdybych chtěl, ale počítám, že by to bylo několik miliónů. Nevzal jsem si nic. Nepotřeboval jsem, protože naštěstí nemám utrácení jako drogu, tak žiji s finanční rezervou.

Toto jevu se ale nestyděly využít vlády mnoha států, včetně našeho. Vytáhli zubatou s kosou, vyvolaly paniku, a pak už jen chodili s kasičkou. U nás vybrali od každého 70 000 Kč, tzn. skoro tři průměrné platy. Z rozpočtu se uvolnilo 700 miliard a je nás tu deset miliónů obyvatel, takže se to dobře dělí. Děti neplatí nic, důchodci a bezdomovci také ne, tak si spočítejte, kolik připadne na vás, co chodíte do práce a platíte daně.

Pacienti s různými typy lymfomu v ČR

Podívejte se na jiné typy lymfomů na: https://www.symptomy.cz/diagnoza

Všichni víme, jaké ofuky dělají zdravotní pojišťovny u atypických lymfomů. Nechtějí platit, vymlouvají se, že na vzácných chorobách není dostatečný počet klinických studií, takže tito pacienti nemohou dostat biologickou léčbu. Nás pacientů jen s mým lymfomem je tak 250 za rok a umírá na to přibližně sto lidí. Smrtnost je tedy 40 %, tzn. nepředstavitelně víc než na Covid a všimněte si, že o našem lymfomu se říká, že je dobře léčitelný. Na jednoho mrtvého na Covid připadá necelých 300 miliónů korun (700 miliard děleno 2500 mrtvých). Představte si, že by pacienti se vzácným lymfomem dostali takový balík. To nedostal ani náš kolega Karel Gott! Raději nebudu ten absurdistán dále rozvádět, ale každopádně je jasné, že ty peníze nebyly uvolněny do zdravotnictví, ale na zaplácnutí všech možných dluhů.

Nevěřím totiž, že Babiš je podnikatel, kterému je možno prodat nefunkční roušku za 1000 Kč, ale dovedu si představit, že on dokáže jiným prodat roušku za 1000 Kč. Takže jestliže Česká republika nakoupila nefunkčních roušek za jednu miliardu, tak si odpovězte sami, čemu věříte: Jestli je Babiš ve skutečnosti kupoval nebo naopak prodával? Tomu se v právnické hantýrce říká střet zájmů a v lidové mluvě „udělat kozla zahradníkem”.

Když sledujete, které státy mají nejhysteričtější reakci, tak jsou to ty, kde se s premiérem kýve židle. Hysterické reakce vyvolala i vláda v Izraeli. Jejich ministerský předseda Netanjahu je trestně stíhaný, každou chvíli jsou proti němu demonstrace. Ten náš také není žádný svatoušek – pro oba je Covid darem z nebe. Zubatá s kosou odvede pozornost a oni mají chvíli klidu. Lidé mají roušku na puse a nemají čas se věnovat soudním procesům s premiéry či problematice uprchlíků, které nám chce vnutit EU pod tlakem.

Filosofie samozřejmě musí být opačná. Nedělat plošná opatření u lidí, kterým Covid nemůže moc uškodit, ale naopak zvýšeně chránit ty, kteří mají další doprovodné nemoci a u kterých by komorbidita s Covidem byla smrtelná. Ano, kdybych dostal Covid v letech 2005 – 2006, tzn. v době mé léčby a rekonvalescence, divil bych se, kdybych to přežil. Ale dnes?

Covid se podobá spále – nevzniká na něj trvalá imunita, nefunguje očkování, tzn. bude se vracet každé jaro, každý podzim a každý rok budeme mít dvě totální izolace? Kde chceme vzít každý rok cca 700 000 000 000 Kč na tuto šarádu? Já opravdu nejsem schopen každý rok vysypat na stůl 350.000 Kč za svou rodinu jako kapesné na další divadlo naší vlády. Samozřejmě bude inflace a tímto způsobem se za chvíli zhroutí měna v celé Evropě. Stejně nakonec uděláme, co bychom měli udělat už dnes. Chránit ty, kteří jsou Covidem skutečně ohroženi, a nás ostatní nechat, ať si s Covidem poradí naše imunita. Ať děti chodí do školy, lidé do práce, sestry a doktoři do nemocnic. Ať zbydou peníze i na takové diagnózy, které nejsou tak slavné jako Covid.

Stále připomínám svým vrstevníkům, že my většinou neumřeme hezky rychle elegantně na Covid, ale pomalu a rozvlekle někde zapomenutí na LDN. My bychom měli víc přemýšlet, jak mají vypadat hospice a LDNky, jaké mají být domovy důchodců. Protože ne Covid je naším osudem, ale tato zařízení. Zatím ale nemám pocit, že by mým vrstevníkům tento prostý fakt došel. Touto politikou ale s námi Covid jistě zůstane až do smrti, ale mezitím jen zlikvidujeme hospodářství a školství, stotisíce lidí upadnou do dluhové pasti. Hospice, LDNky a domovy důchodců zůstanou takové, jaké jsou dnes. Jděte se tam schválně podívat, ať máte více energie volat: „Piki piki na hlavu, že na Covid nehraju!”