Odpovědi pro PragerZeitung o Václavu Klausovi

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2005

PZ: Prezident Václav Klaus je nejoblíbenějším politikem České republiky. Jaké jsou důvody pro to? Klaus není nejen nejoblíbenějším, ale je i nejdůvěryhodnějším českým politikem. Proč lidé pravě jemu věří a důvěřují?

Lidé odpovídají stejně na podobné termíny - oblíbenost, důvěryhodnost, věrohodnost, solidnost atd., protože pro ně v daném kontextu splývají do jednoho významu. Důvody Klausovi oblíbenosti jsou mnohé:

  1. Stal se presidentem a presidentský úřad je v Čechách tradičně velmi ceněn.
  2. Klaus je narcis a tedy mu role presidenta sedí více než role rovný s rovným (předseda jedné ze stran), či dokonce týmová spolupráce. Klaus umí dobře zahrát oslnivého individualistu, který kolem sebe šíří pel vyjímečnosti.
  3. Začínal v období, kdy byl nepopulární, tedy každý jeho i neutrální krok byl příjemným překvapením, protože se od něho na začátku nečekalo nic dobrého.
  4. Je v čilém kontaktu s obyčejnými lidmi. Hodně často jezdí po ČR a navštěvuje města.
  5. Postoje V. Klause resonují s mnoha českými vlastnostmi:
  1. Je to všeobecná nedůvěra k cizákům a Němcům především, tj. chrání české zájmy, například proti Bruselu nebo má zásluhy, že nás zbavil Slováků.
  2. "Není to slaboch, ale silná osobnost", která si umí prorazit cestu životem na vlastní pěst - individualista. S tím souvisí mnoho podvědomých pravidel, které definují "silnou osobnost": Nenechá se vytočit, není nemocný, ale naopak zdravý, dobře vypadající sportovec, dokáže druhé usadit (např. novináře při tiskové konferenci), jeho ironie je důkaz jeho břitkého uvažování, sám se vypracoval (nemá funkci za zásluhy v disentu), nedává najevo slabost či zranitelnost.
  3. Vyvolává pocit, že je na straně obyčejných lidí, i když je zároveň schopný ekonom a odborník. Například kritizuje úředníky a byrokracii.

PZ: V minulém půl roku jeho oblíba klesla. Má jeho dlouhotrvalá kritika evropské ústavě něco dělat s tím? Nebo existují za to jiné důvody?

Nevím, jak toto vysvětlit. Může to být statistický šum, přirozené kolísání, eventuálně zhnusení, které postihlo některé politiky díky Grossově aféře. Ale fakt nevím.

PZ: Jiří Pehe označil Václava Klause za “enfant terrible“, který pravě ví, jak se dobře prodává. Za to ale potřebuje média. Jaká role hrají média pro Klause?

Mediální image presidenta Klausovi více vyhovuje než image předsedy strany. Nemusí chodit do diskusních pořadů, jako je například Sedmička, V pravé poledne ap. Tedy nikdy ho divák nevidí rozčileného, vytočeného protivníkem. Často za něj odpovídá jeho tiskový mluvčí, tedy ani novináři jej nevidí znervózněného jejich všetečnými dotazy. Tedy většinou působí jako klidný, silný a rozvážný odborník, který kultivovaně až blahosklonně odpovídá na dotazy či někoho kritizuje.

PZ: V jednom průzkumu lidé uváděli, že Klaus je lepším prezidentem, než byl Václav Havel. Je to možné, že lidé se mohou s Klausem lépe identifikovat než s Havlem? (Pod komunistickým režimem Klaus ani nekladl odpor ani nebyl členem KSČ, jako mnoho lidí "přežíval" komunistický režim. Naopak Havel bojoval za svobodu a šel pro svoje přesvědčení do vězení a dokázal odvahu, kterou mnohem lidí neměli.)

Myslím, že disidentská minulost sama o sobě není důvodem nižší oblíbenosti Havla. (To je rozdíl od Slovenska, kde disidenti jsou v neoblibě.) Spíše jsou to následující body:

  1. Nepopulární kroky V. Havla - rozsáhlé amnestie, svatba s Dagmar Veškrnovou, boj za lidská práva, které Čechy moc nezajímají, z části též důsledný a nekompromisní antikomunismus ap.
  2. Havel je intelektuál, tj. rezonoval v tomto bodě s výraznou menšinou. Klaus je sportovec - jezdí na lyžích, hraje tenis.
  3. Klaus má mnohem větší sex appeal než Havel. Není tolik nemocný (nemoc = slabost), neráčkuje, má ztepilejší postavu.
  4. Havel začínal s velkými, nerealistickými porevolučními očekáváními, která zákonitě musel zklamat. Naopak Klaus začínal s velmi malou popularitou, jako neoblíbený, tedy i neutrální působení muselo působit jako příjemné překvapení. Klaus jako president Čechy příjemně překvapil - to při jeho zvolení málokdo čekal.

PZ: Myslíte, má Václav Klaus šance být znovu zvolený?

Ano, vzhledem k tomu, jakou má dnes popularitu a faktem, že ODS je momentálně nejsilnější strana a zřejmě vyhraje příští volby, tak se dá očekávat, že bude zvolen i v příštím volebním období.