jeronym.klimes@seznam.cz Vám doporučuje k přečtení článek na MFDNES (http://mfdnes.idnes.cz).

Celý článek zobrazíte kliknutím na následující odkaz:
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Bnazorya&c=nazorya_6_5
__________________________________________________
13.9.2004    Názory   -   strana 6

Patří dětský vrah do kriminálu?

Zatímco ve světě kvete teroristický folklor, v Česku máme jiný nešvar
vraždy, jež jsou páchány nezletilými. Jen z poslední doby jsou známy tři případy, kdy školák zabil svou o rok mladší kamarádku, děti z výchovného ústavu ubily stařenku či žák svého učitele. Taková událost vždy vyvolá diskusi na téma snížení trestní odpovědnosti dětí. Mnozí se domnívají, že budeme-li zavírat desetileté děti do vězení, ubude dětských zločinů.
Zavřít dítě do kriminálu bude asi stejně produktivní jako umisťování dětí do dnešních výchovných ústavů. Žijeme v iracionální iluzi, že ústavy umějí vychovávat děti lépe než rodiče. Umístěním v ústavu dětem jen sebereme domov a důkladně je vycvičíme v kriminálních praktikách, které ještě neumějí. Proč téměř nikdo nevolá po mnohem prostším opatření? Místo abychom snižovali hranici trestní odpovědnosti dětí, je mnohem účinnější zavést trestní odpovědnost rodičů za jejich děti. To dnes neexistuje. Existuje jen hmotná odpovědnost - rodiče musí za své děti nahradit škodu, ale nejsou odpovědni za jejich zločiny.
Tato trestní odpovědnost rodičů by nemusela být v plném rozsahu. Stačil by zlomek minimální sazby, například jedna desetina. Tedy za trestný čin, za který obvykle sazba jeden rok, by šel místo dítěte do vězení rodič na pouhý měsíc. Dokážete si představit špičkového manažera, starostu či místního lékaře, jak je policie odvádí do vazby v "klepetech" před zraky všech, byť jen na čtrnáct dní? Dokážeme si všichni představit, jak by si takový rodič udělal doma pořádek po takovém "ozdravném pobytu"?
Nejde jen o vraždy. Trestné činy totiž většinou nepáchají děti gaunerů, ale převážně rozmazlené děti z tzv. normálních a spořádaných rodin. Problém je totiž skryt v zanedbané péči. V dnešním blahobytu mají děti z hlediska materiálního, na co si vzpomenou. Avšak chybějí jim rodiče, kteří jsou často přezaměstnaní. Vzniká tedy paradoxní obraz - vcelku velmi pracovití rodiče versus velmi líné a rozmazlené děti, které nevědí, co je povinnost, řád či odpovědnost. Zrovna dnes si kolega posteskl, že nějak podezřele často slýchává od rodičů věty: "Když nechce, tak ho přece do toho nemohu nutit." A to mluvil o případech, kdy nejde o hlouposti, ale například o podrobení se lékařskému zákroku, plnění školních povinností či o neochotu doma pomoci ap. Ale práce je nejlepší lék na zvládání zbrklé impulzivity, která často stojí za násilnými činy.
Často se říká: "Pro děti to nejlepší," ale bohužel je to často jen manipulace obchodníků, kteří tímto způsobem získávají finance rodičů. Pokud opravdu chceme pro naše děti do nejlepší, pak by to mělo být to nejlepší psychické. O co jde?
Je to především společně strávený čas - při práci i zábavě. Například ve výchovných ústavech jsou děti velmi dobře materiálně zabezpečeny. Je však často nemožné prosadit, aby se k večeru, řekněme od 18. do 20. hodiny, sešli ve společenské místnosti, kde by s nimi byl i někdo z vychovatelů, aby si "jen tak" povídali, o čemkoli je napadne, aby se podívali na televizní noviny a "tak normálně" je komentovali, aby si četli z nějaké knížky. Zkrátka, aby tam byl nějaký prostor, který dotyční stráví prachobyčejným tlacháním s dospělými. To platí i v rodině: Pokud dětem sebereme čas s dospělými, oni jej stráví u televize, počítačových stříleček či pochybných kamarádů. Jinými slovy, čím více selhávají rodiče, tím větší vliv mají multimédia. Pochybní kamarádi jsou pak ti jediní, se kterými si může takové dítě lidsky popovídat, tak proč by nepřevzalo i jejich hodnotový systém?
Je třeba si uvědomit, že systematické školní vzdělávání je otázkou pár století, ale lidstvo se vyvinulo v prostředí, kde se zkušenosti dědily nápodobou a prostým povídáním. V dnešním blahobytu se snažíme přesvědčit přírodu, že děti vychováme v ústavech, že o vzdělání dětí se má postarat škola, že stačí, abychom děti viděli na půl hodiny před spánkem, když se vrátíme ve 20 hodin z práce. Jaký div, že nám příroda říká, že to tak asi nepůjde.

***

Hyde Park
Jak vidí problém dětí - vrahů...

Jeroným Klimeš

Což takhle místo zavírání dětí zavést trestní odpovědnost rodičů?

JERONÝM KLIMEŠ, Autor je psycholog

__________________________________________________
(Doporučení bylo odesláno: 13.9.2004 11:32:47)