Nasadil nám Gross parohy?

Jeroným Klimeš 2005

"Nazdar rodino," ozvalo se od dveří. Manžel je doma. Políbí ženu a ta ucítí parfém cizí ženy. Ví, že se nejde z práce, ale od milenky. Nemůže mu to dokázat, tak jej alespoň potrápí dotazy. "Tak, co nového?" "Ale to víš, porada se protáhla..." "A co jste probírali?" Muž vymýšlí různé lži, kroutí se, trochu se v nich zamotává. Žena mu samozřejmě nevěří ani slovo. Má na něj ale vztek, tak chce, aby se alespoň pořádně zapotil. Zkrátka nechce, aby mu to jen tak lehce prošlo. Přesně takový pocit mám z celé kausy okolo Grossova bytu, chudého strýce Františka Vika a "vypočítavého lichváře" Rostislava Roda. Strýček má veleúspěšného synovce samozřejmě rád, a tak s kamarádem úslužně panáčkují mediím. V tom se podobají manželovi, který také možná volá svým kamarádům, aby ho kryli. Je komické pozorovat, jak tito dva ze sebe ždímají těžko uvěřitelné bajky o půjčování peněz chudému Stáníkovi.

Stačí si přečíst výpověď strýce Františka Vika na dotaz Jaroslava Kmenta: "Víme, že pan Gross tady za vámi v sobotu 15. ledna, těsně před zveřejněním vašeho jména, byl. Takže jste se nějak domlouvali?" FV: "O tomhle neřekl ani slovo." JK: "Ale on nám říkal, že se s vámi musel nejprve domluvit, zda může zveřejnit vaše jméno." FV: "No ano, to se zeptal. Ale jinak nic." To jsou krásné bublinky, které hrají všemi barvami, ale věřit se jim nedá.

Sice jsem nečetl žádné průzkumy veřejného mínění, ale jsem přesvědčen, že se najde jen málo lidí, kteří by tuto pohádku našemu nejupřímnějšímu politikovi věřilo. I částka, o kterou se jedná je vcelku k smíchu - byt v hodnotě pouhých čtyřech miliónů, půjčka za milión. Na pozici poslance či premiéra se bezpochyby točí mnohem větší peníze než ušmudlané čtyři milióny. Uvědomme si, že ani v případě nevěrného muže přeci nešlo o to, co se dělo na poradě. Ani v případě Grosse nejde o nějaký byt. Tady jde o to, že národ se cítí být paroháčem stejně jako ona podváděná žena. Veřejnost prostě chce, aby teď Gross panáčkoval, aby se upřímně zapotil při vymýšlení blábolů, lží a shánění nových a nových falešných svědků.

Předpokládejme na chvíli pravděpodobnější variantu. Totiž že celá komedie okolo strýce Františka Vika a Rostislava Roda je naprostý výmysl. Peníze na byt pocházejí asi z nejrůznějších černých zdrojů. Vždyť se dá tušit, komu je Gross skutečně zavázán. Samozřejmě žádné důkazy nemáme, ale v mysl se vloudí všetečná pochybnost: Proč má pořád u Grosse na růžích ustláno ausgerechnet velitel pohotovostního pluku - Přibyl, který vedl zásahy na Národní třídě v roce 1989? Že by to byl opravdu jen pouhý přítel nebo přítel přítele? Nebo snad dokonce věrný služebník služebníků STB? To se zřejmě nikdy nedozvíme. Jsme na tom tedy stejně jako zmíněná manželka. Ani ta se zřejmě nikdy nedozví, s kým se to její manžel tentokrát zase vychrápal.

Ale co má manželka dělat? Parfém není corpus delicti. Na přímý dotaz: "Tys byl u milenky?" stejně uslyší jen ozvěnu Plzákovy rady: "Zatloukat! Zatloukat! Zatloukat!" Národ stejně jako manželka něco tuší. Také ví, že když se zeptá na koupi zastaralých a nekompatibilních Grippenů, tak uslyší jen Plzákovskou odpověď: "Víš, ty můj nejmilovanější národe, ale já si opravdu upřímně myslím, že koupě Grippenů byla jen pro tvoje blaho." Národu i ženě nakonec stejně nezbývá nic jiného než vzít za vděk se lžemi o poradě, Grippenech či jiných kausách. Přetrvá však v nich i bezmocný vztek, že jsou obelháváni, ponižováni a okolí pro smích. Je to život ve lži, korupci a podvodech, kde neexistuje odpověď, které se dá věřit, a ti, kteří si měli být nejblíže, jsou si strašně vzdáleni.

Položme si však otázku. Je cesty ven z tohoto marasmu? Bude možné obnovit důvěru mezi zmíněnými manžely? Obnoví se někdy důvěra občanů v naše politiky? Zde nejde jen o Grossův byt, ale desítky jiných kariéristů, kteří se touto dobou celí tetelí, jak si nahrabou, až budou konečně u koryta. Kvůli tomu se uhnízdili v nějaké té či oné straně a pytlíkují si kabinetní politiku a čekají až přijde jejich čas. Možná bude čtenář překvapen, ale myslím si, že jejich největším pomocníkem v tomto nepoctivém snažení, je náš málo demokratický volební systém.

Tento systém pomocí stranických kandidátek nutí voliče volit celé seznamy lidí. Nicméně o výběru, kdo je uveden na těchto seznamech a na jakém volitelném či nevolitelném místě, rozhoduje už nedemokratická kabinetní politika uvnitř stran. Tedy kdo komu s čím pomohl a co přihrál. Kdybychom místo stran volili přímo lidi, pak takto zvolení lidé by se nezodpovídali straně, ale především voličům a lahodně zpívali by jejich píseň. Politici by se na svých postech sice rychleji střídali, ale snažili by se zavděčit spíše voličům než Přibylům a podobným kamarádům z mokré čtvrti.

Avšak pánům Vikovi a Rodovi můžeme vzkázat: "Snažíte se hezky. Nebojte! On se Vám pan premiér královsky odmění. Nechtěli byste dělat třeba ředitele letiště?"

Gross by měl zůstat

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2005

Poslední události směřují Českou Republiku na mezi horké kandidáty na čestný post Absurdistánu. Na začátku jsme tleskali tomu, že se udělá pořádek a bude větší tlak na poctivost politiků, ale naši politici nám ukázali, že českou sodu umí udělat opravu z čehokoliv. Nejvíce po odvolání Grosse volají lidovci - jejichž předseda Kalousek sám na sobě demonstroval, že v Čechách je neplatí přísloví "s poctivostí nejdál dojdeš". Na tamtamy vydatně buší i ODS v radostné předtuše, že konečně už budou zase u vesla. Nicméně ani tato strana nehodlá udělat nic s vlastními nepoctivými členy, jako je Tlustý. Všimněme si, že žádná strana nedala prohlášení, že udělá vše pro to, aby ze svých řad vyloučila nepoctivé členy. Proč? Že by se takové prohlášení rovnalo rozpuštění strany a politickému harakiri? To snad ne!

Jinými slovy v celé aféře nejde o špinavé peníze premiéra Grosse a boj o větší poctivost politiků. Je to vcelku nemaskovaný boj o koryta. Mám svou soukromou teorii: Díky poctivé práci novinářů svitla skulinka naděje ODS, že by mohla nahrabat dřív než po skončení volebního období. Nicméně i lidovci by si rádi nahrabali nejen za této, ale i za příští vlády. Ale jak to udělat? Zatrolená situace. Tak uděláme pic pác na stávajícího premiéra, který je tak jako tak odepsaný. Tím budeme mít očko u ODS a ona se nám odvděčí až bude sama točit klikou. Zatím nás žádná ze stran nepřesvědčila, že jde o něco jiného.

Nevím jak vy, ale já za této situace nehodlám dále tleskat komedii o špinavých penězích, když jde o tragédii české politiky. Jestliže žádná ze stran nehodlá nic udělat se svými Grossy, Kalousky a Tlustými, tak nevidím žádný důvod, proč by měl jít od koryta zrovna Gross. Pro mě za mě, ať si hrabe vesele dál. Vždyť ti, co přijdou po něm, nám svým dosavadním chováním naznačují, že budou dělat totéž.