Egoismus nejen na pláži

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2017-12-25

Dotaz

Proč někteří lidé přijdou na pláž a dokážou se do krve hádat o svoje místo, které si usmysleli, že bude jejich a nejsou ochotni posunout se někam jinam. Jak v takových případech jednat? Je dobré ustoupit nebo si hájit svoje místo? Proč se ti lidé vlastně tolik rozčilují? Proč si někteří lidé nahlas pouští muziku a obtěžují okolí, místo, aby si hudbu pustili do sluchátek?

Čím méně jsou lidé nuceni spolupracovat, tím větší procento populace se stává programově egoistickou a hraje jen za sebe. Děti jsou programově vychovávány k egoismu i u původně kolektivních sportů. Dřív ve fotbalu šlo o to, jaké družstvo vyhraje. Dnes děti, i když jsou z jednoho družstva, se vzájemně šikanují za to, že někdo dal tři góly a jiný jen jeden, protože profesionální kluby vyhledávají budoucí talenty právě podle střelených gólů.

Když tací lidé - programově cvičení v egocentrismu - příjdou na pláž, proč by měli usilovat o kompromis či dohodu? Celé dětství jim bylo přeci vysvětlováno, že kompromis rovná se prohra... Stačí se podívat na firmy, které jsou zoufalé z toho, že nemohou najít zaměstnance, kteří by si úspěch firmy vzali alespoň trochu za svůj úspěch. Jinými slovy začínáme sklízet plody čtvrt století trvající výchovy v dravém podnikatelském duchu (nebát se a nakrást).

To není bezzásadová generace bez morálky. To je generace se špatnou morálkou a špatnými zásadami: "Ser na toho, koho nepotřebuješ." Zapomínají ale, že touto metodou jednou jistě budou na té druhé straně těch nepotřebných a bezmocných. Dnes vám na tento fakt řeknou jen pohrdavé: "No a?" Víme ale, že jim ani tato bohorovnost dlouho nevydrží, neboť kdo seje vítr, sklízí bouři.

Stačí se podívat, jak dopadnou, když narazí na řemeslníka, který jede podle stejné zásady. Příjde pět firem na opravu kotle. Každá si vyinkasuje 1500 Kč za opravu a čištění. Kotel stále nefunguje a vypadává. Peníze nikdo nevrátí. Pak příjde jeden opravář, který na první pohled řekne: "Asi to máte špatně seštelovaný. Otočí šroubkem a zázrak - kotel funguje jako hodiny." I zde jsme si vychovali programově bezcharakterní řemeslníky.

Nechutně dopadají i partnerské rozchody egoistů, když začnou proti sobě válčit dva tací neústupní. Těch se zeptejte po deseti letech zákopové války o dítě, jak v takových případech jednat? Zda je dobré ustoupit, nebo si sveřepě hájit svoje místo, svá LIDSKÁ PRÁVA? Nebo jaká morálka je ten správný návod na dlouhodobě spokojený život?

Na Váš dotaz se totiž dá říci jen jediné: "Začala válka Roseových..."