Kéž by nás Pán Bůh při zdravém rozumu zachovati ráčil!

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2020-09-10

Tuto střelnou modlitbu bych doporučil jako hlavní terapeutické doporučení na druhou vlnu Covidu. Vzpomínám na kamaráda, který si vezl z kravína čerstvé mléko v konvici, která se začala naklánět, tak se také naklonil, aby ji zachytil. Díky této záchranné akci to vzal autem do příkopu. Jeden litr mléka ho přišel jářku na 50.000 Kč.

Mortalita choroby je t.č. 444 lidí na 10 000 000 obyvatel ČR. Ano čtete správně 0,004 %. Každý den i bez chřipky umře 300 lidí, takže s Covidem je to 302,5. Podobné číslo připadá na autonehody (550 mrtvých), ale kvůli vražednějším autům žádná opatření nejsou, ale Covid stačil zrušit školní výuku (známkování je pro smích). Všude musíme šaškovat s vpodstatě nefunkčními rouškami. Lidem se zhoršily sociální fobie, OCD, somatizační poruchy. Soudy raportují nárůst žalob na rozvod...

Stojí jeden litr mléka za 50.000 Kč? Tato šaškárna k Covidem nás stála 500 miliard, tzn. na obyvatele 50.000 Kč. To jen u mě s pětičlennou rodinu a pěti „bezdomovci” na krku to znamená výdaje cca půl miliónu, které ze mě stát nějak vysaje. Nejdražší dovolená v mém životě!

Ano, smrt na nás číhá. Sám jsem měl na kahánku roku 2005, když jsem měl půlroční dceru. Od té doby chodím se smrtí v závěsu. Hlavní je nepanikařit. Prostě stojí opodál s kosou a občas po sobě hodíme očkem. Když nepanikařím, prudí poměrně málo a já se snažím stihnout, co se dá. Věnovat se dětem a manželce. Dopsat knihu. Pomoci pár klientům... Koneckonců i krize středního věku začíná, když dostaneme smrt na dohled: „Kolik let mi ještě zbývá?” Poslední roky nebývají z nejveselejších, ale tím spíš by si moje generace padesátníků měla uvědomit, že jak si dnes usteleme, tak za pár let budeme umírat.

Při dané mortalitě bychom měli spíš plašit z úrovně LDN, protože většina z nás neumře svižně na Covid, ale pomalu na LDN. Tak si to tam jděte prohlédnout, jak to tam dnes vypadá. Na pořadníku jsou dnes mí rodiče, pak jdu já. Moje LDN či hospic bude takový, jaký jej dnes udělám pro své rodiče. Covid ale úroveň LDN nezlepší, jen vycucá peníze z rozpočtu... Kéž by nás Pán Bůh při zdravém rozumu zachovati ráčil!