Bublan s Husákem zabodovali

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2006

Ministr Bublan a policejní president Husák jdou zkrátka řidičům příkladem. Až vás chytí policisté, jak jezdíte po silnicích bláznivých 190 km/h, tak to na ně vybalte jako Husák na Bublana: "Já se ti, Franto, tak jako chlapsky přiznávám. Řidičák odevzdám dobrovolně úřadům na tři měsíce a celé jmění - deset tisíc, ať nežeru - věnuji na charitu. Možná i katolickou, když jsi ten bývalý kněz. Čestný pionýrský..."

Když jsem učil policisty, tak jsme poměrně složitě hledali odpovědi na všetečné otázky řidičů, které dnes budou znít asi takto: "Proč mi berete řidičák, když Husákovi se nic nestalo? Udělejte si pořádek ve svých řadách, pak buzerujte nás řidiče!" Ano, bereme řidičům body za kdejakou malichernost, jako jsou nerozsvícená světla, ale Husák, Němec, Paroubek a jiní papalášové nám jasně dávají najevo, že jsou první po Bohu, vymýšlí volební hesla, a tedy že zákony pro ně neplatí.

Zkuste se ale schválně zamyslet, co byste doporučili studentům na policejních školách. Jak mají argumentovat obyčejným řidičům, z kterých si ministr Bublan nepokrytě dělá blázny? Já osobně jsem nepřišel na žádný lepší argument než na myšlenku, kterou vám zkusím předestřít.

Vedl jsem studenty k tomu, aby řidičům řekli něco v tomto smyslu: "Víte, my jsme tu od toho, abychom chytali Vás obyčejné řidiče. My nemůžeme chytat vlastního šéfa. To snad chápete. Jediný, kdo na našeho šéfa dosáhne, jste vy. Když vy budete nyní vzteklý, že jste musel zaplatit pokutu, že vám sebereme řidičák a body, tak budete mít i dost energie protestovat, že Husák si plete silnice se závodem Paříž Dakar. Apropos, co jste udělal proto, aby Bublan Husáka potrestal?"

Já jsem alespoň napsal tento článek. Každý může napsat email na posta@vlada.cz. Jedině občanskou angažovaností se totiž dá dosáhnout toho, abychom nežili v policejním státě, kde zákony platí jen pro ty dole.

Až vás přesto bude předjíždět nějaký ten policejní president či ministr dvousetkilometrovou rychlostí, tak vám může být útěchou, že charakter chybí jim a ne vám. Nicméně nevím, co by vám mělo být útěchou, kdyby vám nějaký ten Husák například zabil dítě na přechodu. Jedno je však jistě. Určitě by se k tomu vyjádřil i sám premiér. Tak tedy: "Potěš Paroubek!"