Elektronický archiv Mladé Fronty DNES spravovaný společností NEWTON Information Technology, s. r. o.
http://mfdnes.newtonit.cz

Datum: 29.01.2004
Autor: JAKUB POKORNÝ
Zdroj: Mladá fronta DNES
Strana: 03

Brutalita vrahů se stále vzrůstá

Násilníci se často inspirují sledováním akčních filmů plných násilí, tvrdí psychologové

Téma

Ústí nad Labem - Tohle by ještě před deseti lety nebylo možné, postesknou si občas policisté nebo soudci, kteří se setkají s brutálním a chladnokrevným vrahem.
Ve špatné výchově, uvolněné morálce, sexuální revoluci, akčních filmech či v přílivu cizinců s jinou mentalitou - všude tam hledají odborníci na zločin příčiny, proč lidé dokážou zabít pro stále méně peněz a kvůli stále malichernějším důvodům. Na severu Čech se k tomu ještě přidávají špatné sociální podmínky a vysoká nezaměstnanost.
"U pedofilů je třeba prokázáno, že než začnou zneužívat malé děti, konzumují nejprve dětskou pornografii. Jinými slovy, představují si ten čin ve své fantazii. Sní o něm. To je zjednodušeně řečeno důkaz, že třeba akční filmy mají částečně na svědomí i násilí ve skutečném světě," řekl včera psycholog Jeroným Klimeš.

Začalo to v roce 1994

Za socialismu také nezabíjeli klasičtí nájemní vrahové. "Před rokem 1989 byl brutální zločinec s největší pravděpodobností duševně nemocným psychopatem. V poslední době ale násilníci nemají skoro žádné zábrany. Zabíjejí chladnokrevně z vypočítavosti," pokračuje soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Kurešová. Patří k soudcům, kteří závažné zločiny soudí v Ústí nejdéle a nejvíce pamatují.
Kurešová nedávno poznamenala, že první případ, při kterém jí, jak řekla, tuhla krev v žilách, soudila v roce 1994. Šlo o dvojici mladíků, která zavraždila přítelkyni jednoho z nich, protože pracovala jako směnárnice a vědělo se, že má u sebe větší částku peněz. Nepomohl jí ani citový vztah s jedním z pachatelů.

Má jít před soud i televize?

Kde hledat důvody vzrůstající brutality vrahů? Už dlouho se například vedou spory o vlivu televizního násilí, zejména na děti. Na jednu stranu se tvrdí, že krev na obrazovce násilí u diváků vyvolává, druhá teorie praví opak, že od násilných sklonů očišťuje. Co člověk vidí v televizi, nemá už potřebu uskutečňovat."Agresivita u dětí a mladých lidí nicméně neustále roste," konstatovala v prosinci v rozhovoru pro MF DNES ústecká psycholožka Ilona Wölfelová. "Souvisí to s určitým poklesem morálních hodnot ve společnosti. Důvodů takového stavu je několik. Jedním z těch hlavních je násilí ve filmech. Vezměte si třeba filmy ze třicátých let, na projevy násilí v nich nenarazíte. Současné snímky jsou agresivity plné. Mnoho dětí však nechápe, že film je pouze filmem a hrdinové v akčních filmech nejsou reální," dodala Wölfelová.

Foto: TREST PADL AŽ PO TŘINÁCTI LETECH. Jedním z nejdéle neuzavřených zločinů na severu Čech byl případ dvojnásobné vraždy bratrů Bienertových ze Šluknova, která se stala v roce 1990. Jejich vraha Michala Bílého policie obvinila už na začátku devadesátých let. Bílý se ke zločinu dokonce přiznal, soud jej však osvobodil pro nedostatek důkazů. Ty se našly až loni, kdy po letech promluvili další svědkové. Soud poslal vraha na čtrnáct let do vězení. Případ však stále není definitivně u konce, protože Bílý se proti rozsudku odvolal. Snímek je z policejní rekonstrukce v roce 1991.