Uprchlíci berou práci jako „zotročení“

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2016-08-19


2016-02-10 mi jeden muslim napadl webové stránky a na tomto obrázku i v přiloženém videu mi vyhorožoval fyzickou likvidaci.

Uprchlíci berou práci jako „zotročení“. Jediná důstojná aktivita pro muže-muslima je válka, míní psycholog

Muslimští uprchlíci pracovat nebudou, jediná důstojná aktivita pro muže-muslima je válka. To řekl v rozhovoru pro Blesk.cz psycholog Jeroným Klimeš. Podle něj je Evropa od druhé světové války alergická na ideologie, zatímco 95 % muslimských uprchlíků se ke své „ideologii“ více či méně hrdě hlásí a je schopná pro ni obětovat cokoliv.

„Pokud my tady budeme uprchlíky 30 let živit - jak je zvykem v Německu - a oni nebudou pracovat, nevím, kdo naučí jejich mladou generaci pracovat. Oni prostě pracovat nebudou,“ míní psycholog Jeroným Klimeš. Podle něj se příchodem muslimských uprchlíků Evropa dostává do středu několika ideologií.

„My jsme tady vychovaní evropskou kulturou, kde platilo „ora et labora,“ to znamená „modli se a pracuj“, oni jsou z prostředí, kde práce je pro otroky a jediná důstojná aktivita chlapa je válka. To znamená, že představu, že by si měli něco odpracovat na důchod, berou jako své zotročení. Pracovat máme my, my jsme jejich otroci, my jsme pohani,“ myslí si psycholog. Podle něj se jedná o 95 % lidí, kteří se řídí islámem, nikoliv pouze o islamisty.

„Islamisté jsou mladí radikálové, které produkuje islámská kultura. Je jich málo, řádově procenta, ale přesto ze 100 muslimů jsou to řekněme dva tři. Máme-li třeba 5000 uprchlíků, tak už je to 150 radikálů - dobrá rota,“ počítá odborník. Podle něj se radikalizují zejména adolescenti a mladší dospělí. „Stářím trošku vychladnou a ztrácí energii na tyhle testosteronové akce. Ale pozor - je to pořád jedna ideologie, která je plodí,“ upozornil.

Hlavní problém odborník vidí ve střetu tří kultur. „Od druhé světové války je Evropa alergická na ideologie. Žádné náboženské přesvědčení, žádná politická ideologie, nic takového nechceme. Problém je v tom, že migranti přichází z kultur, které nejsou nijak ovlivněny druhou světovou válkou, a oni naopak jsou na svoje ideologie hrdí a hlásí se k nim,“ uvedl Klimeš. Pro islámskou ideologii jsou podle něj ochotní spáchat i sebevražedný atentát, což evropská mládež kvůli ideologii ochotná udělat není.

Odborník charakterizuje evropskou situaci jako boj tří ideologií. „Jedna ideologie je islámská, druhá je křesťansko-konzervativní, to jsem třeba já, a třetí je liberálně-levicová, to je například paní Merkelová. Merkelová reprezentuje zdegenerovanou představu lidských práv, liberalizmus, nevázanost. Proti tomuto extrému se radikalizují lidé, jako jsem já, křesťansko-konzervativní ideologie. Když se tyto dvě místní ideologie fackují, tak třetí invazivní islám se směje. Islám vyhlásil shnilé Evropě válku - jak partizánskou, tak ideovou - a jak vidíme, daří se mu více než dobře. Liberálové vítají uprchlíky s otevřenou náručí, ovšem křeštansko-konzervativní směry, zejména poté co jim podřízli onoho francouzského kněze jako slepici, už trochu střízliví a začínají otáčet. Dochází jim, stejně jako během křižáckých válek, že s islámem nikdy žádná domluva nebyla a bojím se, že ani nikdy nebude,“ uzavřel.

Syřané, kteří si v Česku neodpracují dost let, nedostanou žádný důchod.

Tomáš Polák

Experti: Hrozí radikalizace

Syřané, kteří nestihnou v Česku odpracovat potřebný počet let, nebudou mít nárok na důchod. Pakliže pracovali v Sýrii a plnili tamní podmínky pro sociální pojištění, Česká republika je neuzná. Sýrie totiž patří na seznam zemí, se kterými nemá Česká republika uzavřenou smlouvu o sociálním zabezpečení. Podle odborníků může nouze uprchlíků vést k radikalizaci.

„Obecně platí, že pro nárok na důchod z českého důchodového pojištění je třeba splnit podmínky stanovené českými předpisy – v případě starobního důchodu tedy dosáhnout důchodového věku a získat potřebnou dobu pojištění,“ připomněla pro Blesk.cz Renata Provazníková z České správy sociálního zabezpečení. Momentálně je potřebná doba pojištění – tedy doba, kdy člověk pracuje a platí sociální pojištění – stanovena na 32 let. Kdokoliv pracuje méně, nemá nárok na důchod. Od roku 2018 se tato doba zvýší na 35 let.

„V případě, že osoba odpracovala část doby v ČR a část ve státě, s nímž má ČR uzavřenu smlouvu o sociálním zabezpečení, zpravidla lze pro nárok na důchod přihlédnout i k době získané na území druhého smluvního státu,“ vysvětlila Provazníková. Jenže právě Sýrie, společně například s Itálií nebo Ruskem, patří mezi země, se kterými Česká republika takovou smlouvu uzavřenou nemá. Česká správa sociálního zabezpečení tak nepřihlédne k době, kterou Syřan, Ital nebo Rus odpracoval ve svém státě.

„K době odpracované na území tzv. „nesmluvního“ státu však pro nárok na český důchod přihlédnout nelze,“ potvrdila Provazníková. Uprchlíkům tak nezbude nic jiného než využít jiných příjmů, které stát nabízí. „Níže uvedený Syřan, který dostal azyl v ČR, dostane stejné dávky jako český občan ve stejné situaci. Tj. bude-li v hmotné nouzi, dostane dávky pomoci v hmotné nouzi, případně, splní-li podmínky nároku, může obdržet příspěvek na bydlení z dávek státní sociální podpory,“ uvedl pro Blesk.cz Petr Sulek z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Jenže odborníci upozorňují, že pakliže nebudou mít uprchlíci dostatek financí, povede to k nespokojenosti, která v některých případech může vést k radikalizaci. A to i u starších osob. „Když starého člověka přitlačíte ke zdi, tak někteří z nich se stávají explozivními,“ upozornil psycholog Jeroným Klimeš. Podle něj je ale radikalismus, kterého se bojíme ve formě teroristických útoků doménou zejména adolescentních osob a mladších dospělých. „Větší nebezpečí u starších osob hrozí ve verbální podpoře těch mladých. Jednoduše staří nespokojenci budou podporovat a schvalovat extrémistické sklony mladých, kteří je pak zrealizují. Staří muslimové se totiž do pumových atentátů osobně nepouštějí,“ dodal Klimeš.

Loni o azyl v České republice požádalo celkem 134 Syřanů. Drtivá většina syrských uprchlíků ale nemíří do Česka. To je pro ně pouze přechodnou zemí. Co ukáže další migrační vlna je ale otázkou.