Dve reakce na petici proti valce

Jedna moje kamaradka rozeslala peciti proti valce v Afganistanu. Na to se rozpoutala emailova diskuse, ze ktere jsem vybral dve sve reakce. Tyto reakce jsou prolozeny jednim clankem z Respektu a jednou petici proti tyrani zen v Afganistanu.

#Prvni reakce na petici proti valce

#Respekt Kdy to bude příště 08.10.2001

#Druha reakce na petici proti valce

#WOMEN IN AFGHANISTAN

 

Prvni reakce na petici proti valce

Ahoj lidi,

> iste poznate Bibliu.
> Napisane je: "Ak ta niekto udrie po pravom lici, nastav mu aj druhe. Mt 5, 39."
> (Ocakava sa, ze aj po druhom lici dostanes facku.)

- ano, ale vime, ze Kristus, kdyz dostal ranu, tak druhou nenastavil, ale zeptal se, proc jej bije, co pry rekl spatneho. (Tento neprimy aspekt tohoto citatu, pravidelne pripomina jeden nas tajne vysveceny biskup.)

Dobre, kazdopadne kdybych na miste Americanu, coz se muze lehce stat, protoze jsme v NATO, a nekdo  mi zabil 6000 civilistu, nebo me dite, zena ci kdokoli z blizkych byl nakazen antraxem, tak bych hodne premyslel o tom, zda nemam preventivne vybit vsechny araby a muslimy v sirokem okoli.
Protoze je pravda, ze atentaty nepachaji polynesane, eskymaci, krovaci ci hotentoti, ale jsou to temer vyucne muslimsti extremiste z blizkeho vychodu, kteri ohrozuji nasi civilizaci.

Jestlize se americane a Izraelci chovaji alespon tak uvazlive, jak doposud tak je to spis priklad jejich rozvahy a tolerance, nez rozumne sebeobrany. Rozumna sebeobrana by totiz spocivala mimo jine v duslednem zablokovani ekonomickych aktivit techto lidi, protoze oni mohou vyuzivat nasich bankovnich kont a ekonomik. Jejich vlastni produktivita prace je minimalni, ziji prevazne z vyvozu ropy. Pokud by se odrizly financni toky, nemohli by nakupovat zbrane a dalsi prostredky na niceni nasich lidi.

Je pravda, ze oni nam vyhlasili valku uz davno a raduji se a oslavuji kazdeho zabiteho cloveka z nasich rad. Kdy konecne pochopime, ze nam byla vyhlasena valka, ze oni nebudou cinit rozdily mezi mnou a Billem Clintnem ci Nadou Rovderovou? Kdy pochopime, ze oni kalkuluji s kolektivni vinou?

Za mistnich valek ve stredoveku byla dodrzovana nepsana umluva: V nedeli se nebojuje. V predminulem stoleti zase nebylo zvykem utocit ze zalohy, bojovalo se muz proti muzi. S kazdou novou valkou padaji tyto gentlemanske umluvy: bojuje se kdykoli, jakkoli. Nalet na dvojcata porusil gentlemanskou umluvu: Vy sice unasite letadla, ale nepachate s nimi velkou skodu. My vas za to nesestrelujeme a nepopravujeme pri dopadeni, ale vyjednavame. Tato umluva padla. Kolik dalsich padne v nejblizsich letech?

Videli jste, ze by policiste hlidali hydranty? Ne? Ale staci porusit dalsi nepsanou umluvu a do nejakeho takoveho volne pristupneho hydrantu vypustit otravne latky.
Pokud to udelaji synchrone ve vsech hlavnich a vetsich mestech Evropy a Ameriky. Mame tady genocidu, kterou svet nevidel. Kdy a kdo porusi v budoucnu toto nepsane pravidlo? Kdy prijde novoveky Herostratus a vyhodi Ardemidin chram nasi civilizace do vzduchu?

Pred 100 lety by nikdo nemohl pomoci deseti nozu zabit 6000 lidi, dnes muze kdokoli z nas pomoci volne dostupne ucebnice chemie a s minimalnimi schopnostmi zabit davy. Co to znamena pro budoucnost? Ze se mozna objevi neco, ceho se vsichni desime: policejni stat, ktery bude hlidat  vybrane jedince. Tento vek prijde v tom okamziku, kdy bude jeste nekolikrat poruseno par takovych nespanych gentlemanskych dohod, jako ze nezabijime civilisty letadly, neposilame antrax atd.

Jelikoz jsem zacal citatem z Bible vzpomnel jsem si jeste na jeden, ktery je tak trochu o kolektivni vine ci zasluze. I kdyz se mozna spise jedna o kolektivni zisky, zasluhy ci ztraty ci tresty:
Deuteronomium 5, 9 - Stíhám vinu otců na synech i do třetího a čtvrtého pokolení těch, kteří mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kteří mě milují a má přikázání zachovávají.

Na konci prikladam zajimavy clanek z Respektu, ktery me hodne oslovil. Predevsim tato veta:

Na USA nezaútočili amazonští Indiáni, Eskymáci, Polynésané či Zuluové. Akci naplánovali a provedli muslimové z Blízkého vychodu. Každý to ví, ale pouhá zmínka o identitě útočníků vyvolává osobní napadání. Jsou-li životy tisíců lidí v ohrožení, důležitost politické korektnosti či nezranění něčích pocitů ztrácí na významu. Etnická profilace, dozor nad muslimskými a arabskými skupinami, má racionalitu. Sorry, ale je to tak. Ignorujte to, chcete-li, ale pochopte, že riskujete životy.

To bylo par postrechu, proc nepodepisuji zadne petice proti valce. Doufam, ze jsem prilis lidi timto neotravil... Pokud ano, tak se omlouvam. :-)

Jerom

Respekt   Kdy to bude příště   08.10.2001

Zahraničí - Autor: Zbyněk Petráček - Strana: 10

Kdy to bude příště

Nepodceňujme riziko, ale nejsme jen hříčkou v rukou teroristů
Kdy a kde čekat další teroristický zásah? Tato otázka padla hned po 11. září, ale odpověď se zatím neobjevila. Nikdo zatím nedokázal přesvědčivě zhodnotit, zda sebevražedné útoky na New York a Washington byly vrcholným a jednorázovým vzepětím světového terorismu, nebo jen počátkem šířeji koncipované akce. Média se proto zabývají spíše analýzou minulých útoků, pokusů, kterým se podařilo zabránit, i nenaplněných výstrah. Tyto rozbory do značné míry umožní pochopit, co a odkud může hrozit.
Co se mělo stát
Teroristickými akcemi se zabývají tajné služby, a proto se i o pokusech o ně dozvídáme až ex post, jak vyplývá z logiky věcí -- jinak by ony služby nebyly tajné a daňový poplatník by si mohl položit otázku, proč je vůbec platí. Takto jsme až koncem září poznali, proč byly v červenci v italském Janově při summitu nejvyspělejších zemí světa a Ruska rozmístěny protiletadlové baterie. Nikoli kvůli protiglobalizačním demonstrantům.Egyptský prezident Husní Mubárak před čtrnácti dny pro francouzskou televizi řekl: "13. června jsme se dozvěděli o komuniké bin Ládina, podle něhož měli být v rámci summitu zavražděni George W. Bush a další hlavy států." Italský vicepremiér Gianfranco Fini dodal: "Mnozí si dělali žerty z italské rozvědky, ale ta měla informace, že v Janově hrozila možnost útoku na amerického prezidenta s použitím letadla." Základní informaci prý poskytla egyptská rozvědka.Minulé úterý byly zveřejněny důvody, proč byly o týden dříve u pražské budovy Rádia Svobodná Evropa rozmístěny obrněné transportéry. Ne proto, aby chránily redakci preventivně, ale proto, že hrozil konkrétní teroristický útok pomocí výbušniny v nákladním autě. Transportéry měly tvořit jakýsi štít proti možné explozi. Na riziko upozornily západní tajné služby.Minulé pondělí se v Paříži přiznal muslimský radikál Djamel Beghal k přípravě sebevražedného atentátu na americkou ambasádu pomocí vrtulníků. V červenci byl zatčen ve Spojených arabských emirátech a nyní francouzskému vyšetřujícímu soudci sdělil, že příkazy mu předal abú Zubajda, pravá ruka bin Ládina.Toto vše se tedy stalo či hrozilo, ale důvodně se spekuluje i o dalších možnostech. V rukou teroristů se mohou ocitnout, pokud už tam nejsou, chemické či biologické zbraně, proti kterým máme jen chabou obranu. Vždyť stačí několik práškovacích letadel.
Rubinovo desatero
Zajímavý článek, který střízlivě hodnotí teroristické hrozby a možnosti obrany proti nim, vyšel 28. září v deníku The Jerusalem Post. Autor Barry Rubin je náměstkem ředitele Centra pro strategická studia na Bar-Ilanově univerzitě. Jako člověk, který má bohaté zkušenosti z USA i Izraele, riziko nebagatelizuje, ale ani nepřehání. Své závěry shrnul do jakéhosi desatera.1) Zabránit panice. USA utrpěly rány v mnoha ohledech. Ale neměl by někdo Američanům opakovaně zdůrazňovat, že když teroristé potřebovali na přípravu útoku tři až čtyři roky, jeho brzké opakování není pravděpodobné? Od poslední velké akce Usámy bin Ládina, úderu na americké ambasády v Africe, uplynuly více než tři roky.2) Zaměřit se na zdroje. Amerika je supervelmoc, ale její zdroje na zajištění bezpečnosti jsou omezené. Neplýtvat jimi, ale soustředit se na specifické cíle, zvláště na New York, Washington a Los Angeles.3) Nepokoušet se vyhrát minulou válku. Zdá se, že americká bezpečnostní strategie se až moc zaměřuje na to, aby zabránila opakování 11. září. Ale taktika teroristů spočívá v tom, že jsou schopni měnit své cíle i metody. Příští akce může zahrnout cokoli od použití pronajatých práškovacích letadel přes útok pumou v autě po vzoru Oklahoma City až po prostou střelbu na lidi.4) Základní obrana je nejúčinnější. Kdyby 11. září řádně fungovala obsluha rentgenů a detektorů kovů, únosy by se nezdařily. Než investovat velké částky do nových technologií, je lepší se přesvědčit, zda staré fungují.5) Kvalitní lidé. V Izraeli pracují u přepážek na letištích mladí muži a ženy, kteří se skutečně snaží -- jednak proto, že na vlastní kůži znají význam bezpečnosti, ale i proto, že je to jejich první džob. V USA se bezpečnost tak vážně nebrala a v branži často pracovali lidé, kteří jinou práci nesehnali. (Rubin krátce po útoku navštívil svého kamaráda ve čtvrti blízko u newyorských "dvojčat", v níž se platí tisíce dolarů ročně za ochranu -- byl vpuštěn bez kontroly jen proto, že zmínil jméno svého hostitele.)6) Nazývat věci pravým jménem. Na USA nezaútočili amazonští Indiáni, Eskymáci, Polynésané či Zuluové. Akci naplánovali a provedli muslimové z Blízkého << východu>> . Každý to ví, ale pouhá zmínka o identitě útočníků vyvolává osobní napadání. Jsou-li životy tisíců lidí v ohrožení, důležitost politické korektnosti či nezranění něčích pocitů ztrácí na významu. Etnická profilace, dozor nad muslimskými a arabskými skupinami, má racionalitu. Sorry, ale je to tak. Ignorujte to, chcete-li, ale pochopte, že riskujete životy.7) Vyhnout se pochybným spojencům. Budou-li do protiteroristické koalice přizvány Írán, Sýrie, Jemen a Libanon, lze očekávat úspěch?8) Říkat otevřeně, o čem se mluví v arabském světě a Íránu. Většina výroků, které citoval americký tisk, byly formální kondolence blízkovýchodních lídrů. Ale podívejme se, co napsal předseda státem kontrolovaného Sdružení syrských autorů Alí Ukle Ursan poté, co se dozvěděl o útoku na USA: "Cítil jsem se jako někdo, kdo vstal z hrobu; mé plíce se naplnily vzduchem a nadýchl jsem se úlevou, jako bych byl nikdy předtím nedýchal."9) Neodstrašíte-li dnes, zaplatíte zítra. V roce 1998, když byly stovky lidí zabity při atentátech na americké ambasády v Africe, následovalo pouhé párhodinové bombardování cílů v Afghánistánu a Súdánu. Je-li trest takto omezen, proč by lotrovské státy nesponzorovaly teroristy?10) Naslouchejte těm, kdo měli jasno od počátku. Instantní experti, kteří ještě před měsícem nedokázali vysvětlit rozdíl mezi sunnity a šíity, teď vykládají detaily islámské doktríny. Přitom izraelská vláda už počátkem 90. let předala Washingtonu materiál o aktivitách revolučních islamistů ve Spojených státech.Uvedené desatero v mnohém platí i pro nás. Nemusíme se až tolik divit Američanům, že propadají panice a jako šílení nakupují plynové masky. Zažili útok na vlastní kůži. Spíše je s podivem, že podobná atmosféra nachází živnou půdu i u nás. Žádná vláda na světě nedokáže zcela eliminovat riziko teroru. Nicméně v rámci přijatých kroků teď žijeme v bezpečnějším prostředí než před 11. zářím -- i když emocionálně to tak nevypadá

Druha reakce na petici proti valce

Ahoj Tomasi,

>Chapem Tvoj postoj.
>Co v nom vsak nenachadzam, je pokus vidiet celu vec ocami toho druheho.
- Vis ja mam uplne stejny pocit u tech, kteri broji vuci valce. U nas ve Vrsovicich je jeden knez, ktery taky hovoril o odpusteni, ale dodal sebekritickou vetu, ktera to trochu uvedla na prave misto: "Jsem vsak rad, ze nejsem na miste tech, kteri to musi rozhodovat." Ja jsem na tuto vetu nereagoval, ale nadsene s ni souhlasim.

Demokracie predpoklada, ze kazdy clovek ma moudrost vladare. Pokud zustanou obcani jen stado poddanych, kteri vyrvavaji a kritizuji, ale nejsou schopni niceho ucinneho, pak demokracie skomira. Tato uvaha ode me pozaduje, abych se k teto udalosti postavil spise jako vladar, ktery by mel rozhodnout, co bude v takove situaci delat.

Kdyz si vsak predstavim, ze jsem na cas Bush a zabili mi 6000 lidi, slibuji, ze mi zabiji kohokoliv kdykoliv,  rozesilaji mi obalky s antraxem. Co mam delat? Budu si budu hrat na "krestana" v uvozovkach a mluvit o "odpusteni" take v uvozovkach, protoze nahodou me nikoho nezabili? Vzdyt by me ubili vlastni lidi. Od toho jsem vladar, abych chranil vlastni lidi pred napadenim. Bush a Americani nemaji zadnou jinou volbu nez vzit vyhlaseni valky od arabu vazne a nejak je zpacifikovat. Jak to uz je jejich dobra vule, to si mohou urcit sami.

Arabsti muslimove z Blizkeho vychodu vyhlasili Americe valku. Amerika jen uvazuje, zda jako mnohonasobne silnejsi stat, je ma vymazat z povrchu zemskyho a udelat "lake of Afganistan", nebo zda ma uvazovat o nejake mirnejsi obrane. Rimane v roce 114 p. K. neudelali nic jineho s zidovskym statem - rozprasili ho po celem svete kvuli povstani Bar Kohby (taky jen par jedincu z celeho naroda), nebo jak se ten extremista jmenoval, takze do roku 1945 zidovsky stat neexistoval. Myslim, ze bych nemohl mit ani Americanum za zle, kdyby to same udelali s palestinci ci Talibanem.

>Amerika bohuzial naozaj je rozpinava a casto diktuje ako ekonomiku, tak aj vieru (v boha, svoj sposob zivota, svoje / zapadne hodnoty, atd)
- Mozna, ale dava lidem i Talibanu na vybranou mezi cim mohou volit. Neslysel jsem, ze by Amerika podminovala cokoliv virou v jejich Boha, uz protoze zadneho spoledneho Boha nemaji. Problem je v tom, ze zapadni blahobyt chteji vsichni, ale ne vsichni chteji zapadni praci a produktivitu. Ne vsichni si vazi vzdelani, ne vsichni si vazi prace a rikaji "modli se a pracuj", ne vsichni bojuji za svobodu projevu, volne podnikani atd. Blahobyt chteji vsichni, ale za ten se tvrde plati. Neni mozne chtit americky hamburger a nechtit pestovat psenici a chovat kravy.

>Su krajiny, ktore tymto trpia, pretoze maju ine tradicie, vieru, historiu a
>hodnoty. A nepaci sa im to. Doslo to az tak daleko, ze niektori takito
>ludia su ochotni obetovat vlastne zivoty nato, aby vec zmenili! Nie je to
>zarazajuce? Pre co by sme my dokazali takto obetovat svoje zivoty?
- Ja myslim, ze je budeme muset byt ochotni obetovat nase zivoty za to abychom ubranili nasi civilizaci. Myslim, ze ten cas neni az tak daleko. Problem Cechu a Slovaku je v tom, ze za poslednich asi tak 300 let nikdy nemuseli nasazovat sve zivoty za sve hodnoty, proto si jich ani moc nevazi - berou je jako samozrejmost. Americani takhle pohodlni nejsou.

Aky je rozdiel medzi zabijanim a zabijanim?
- To prvni je utok, to druhe je obrana. Kdyby ameriani zabili 6000 "talibanu" a talibani pak zacali zabijet Americany, pak by to bylo naopak.

>Spominas, ze Kristus nenastavil druhe lice, ale sa opytal, preco ho biju...
>Ako som povedal -- nie som veriaci, avsak toto sa mi velmi paci. Je to vynikajuci priklad!
>Ak mi niekto da facku, tak ho nestrelim do hlavy a nevyvrazdim jeho spoluobcanov, ale sa opytam, co som mu urobil...
- Tak Kristus je hodne dobry priklad v mnohem. To bys nasel i jine zajimave priklady. Napriklad co se tyka extremnich reseni:
Lukas 9, 51 Kdyz se naplnovaly dny, kdy mel byt vzat vzhuru, upjal svou mysl k ceste do Jeruzalema 52 a poslal pred sebou posly. Vydali se na cestu a prisli do jedne samarske vesnice, aby pro neho vse pripravili. 53 Ale tam jej neprijali, protoze jeho tvar byla obracena k Jeruzalemu. 54 Kdyz to uvideli ucednici Jakub a Jan, rekli: "Pane, mame privolat ohen s nebe, aby je zahubil, jako to ucinil Elias?" 55 Obratil se a pokaral je: "Nevite, jakeho jste ducha. 56 Syn cloveka neprisel lidi zahubit, ale zachranit." A sli do jine vesnice.
 
Takze reseni stylem "lake of Afganistan" neni asi krestanske reseni. Ale na druhe strane nevime, co je v tomto pripade krestanske reseni. Kristus taky vyhnal dutkami ergo nasilim z chramu prodavace z chramu, i kdyz na to de jure nemel zadne pravo. Takze rozumne reseni lezi nekde mezi dotazem, dutkami a "sea of Afganistan". Myslim, ze Americani jsou natolik moudri, aby se  nejake vice mene rozumne reseni nasli. Rozhodne spoleham spis na to, ze to reseni najdou oni, nez ze je najde Bin Ladin a spol.

Takze mame-li to videt ocima druhych lidi, musime si tech oci nasadit trochu vic nez jen ty Talibanske. Zvlaste kdyz Taliban nema nasazeny oci nase.
:-)

Zdravim

Jerom

PS. Jen naokraj k tem hodnotam. V krestanskych civilizacich si vazime nejen prace, ale i zen. I tato prava si bude muset nase civilizace obahajit a ubranit. Viz nasledujici:
 

WOMEN IN AFGHANISTAN

  If you decide not to forward this, please send it back to me.

  This is an actual petition, and "signatures" will be lost if you drop the
  line. Please take a few minutes to read this :

  The government of Afghanistan, is waging a war upon women.
  Since the Taliban took power in 1996, women have had to wear burqua and have been beaten and stoned in public for not having the proper attire, even if this means simply not having the mesh covering in front of their eyes. One woman was beaten to death by an angry mob of  fundamentalists for accidentally exposing her arm(!) while she was driving. Another was stoned to death for trying to leave the country with a man that was not a relative. Women are not allowed to work or even go out in public without a male relative; professional women such as professors, translators, doctors,
  lawyers, artists and writers have been forced from their jobs and restricted to their homes.
  Homes where a woman is present must have their windows painted so that she
  can never be seen by outsiders. The women must wear silent shoes so that they are never heard.
  Women live in fear of their lives for the slightest misbehavior. Because they cannot work, those without male relatives or husbands are either starving to death or begging the street, even if they hold Ph.D.s. Depression is becoming so widespread that it has reached emergency levels.
  There is no way in such an extreme Islamic society to know the suicide rate with certainty, but relief workers are estimating that the suicide rate among women must be extraordinarily high: those who cannot find proper medication and treatment for severe depression and would rather take their lives than live in such conditions. At one of the rare hospitals for women, a reporter found still, nearly lifeless bodies lying
  motionless on top of beds, wrapped in their burqua, unwilling to speak, eat, or do anything, but slowly wasting away. Others have gone mad and were seen crouched in corners, perpetually rocking or crying, most of them in fear. When what little medication that is left finally runs out, one doctor is considering leaving these women in front of the president's residence as a form of protest.
  It is at the point where the term "human rights violations" has become an understatement. Husbands have the power of life and death over their women relatives, especially their wives, but an angry mob has just as much right to stone or beat a woman, often to death, for exposing an inch of flesh or offending them in the slightest way.
  Women enjoyed relative freedom: to work, to dress generally as they wanted, and to drive and appear in public alone until only 1996. The rapidity of this transition is the main reason for the depression and suicide. Women who were once educators or doctors or simply used to basic human freedoms are now severely restricted and treated as subhuman in the name of right-wing fundamentalist Islam. It is not their tradition or 'culture,' but it is alien to them, and it is extreme even for those cultures where fundamentalism is the rule.
  Everyone has a right to a tolerable human existence. If we can threaten military force in Kosovo in the name of human rights for the sake of ethnic Albanians, citizens of the world must express peaceful outrage at the oppression, murder and injustice committed against women by the Taliban.
  (See Directions at End)

  STATEMENT:
  In signing this, we agree that the current treatment of women in Afghanistan is completely UNACCEPTABLE and deserves action by the United Nations and that the current situation overseas will not be tolerated.
  Women's Rights is not a small issue anywhere, and it is UNACCEPTABLE for
  women to be treated as subhuman and as property.
  Equality and human decency is a fundamental RIGHT, not a freedom to be
  granted, whether one lives in Afghanistan or elsewhere.

  262) Jeronym Klimes, Prague, Czech republic


   
  DIRECTIONS:

  1)PLEASE COPY this email on to a New Message (instead of a Forward)

  2)Sign the bottom, and

  3)Send it to everyone on your distribution lists.

  4)If you receive this list with more than 300 names on it, please e-mail a
  copy of it to:

  Elizabeth Gardner, SLP
  The John F. Kennedy Center for Human Development
  Vanderbilt University, Nashville, TN 37203
  Voice mail: (615) 343-1725
  Even if you decide not to sign, please be considerate and do not kill the
  petition